Referindu-se la hotărârea de joi a Curţii Constituţionale, Marian Lupu a afirmat că aceasta a stabilit că limba moldovenească şi limba română au aceeaşi valoare juridică. El susţine că cea mai indicată metodă de a rezolva această problemă este organizarea unui referendum şi a declarat că va discuta cu colegii din coaliţie pe această temă, relatează Radio Chişinău.
Lupu propune ca referendumul să aibă loc în 2015, întrucât 2014 este an electoral dar şi cu o agendă europeană încărcată.
În acelaşi timp, liderul PDM a reiterat că în opinia lui, limba oficială trebuie să rămână moldoveneasca, dar că fiecare cetăţean are dreptul să o numească aşa cum consideră.
Hotărârea Curţii Constituţionale a provocat dezbateri în Parlament şi a fost criticată dur de comunişti, care au cerut adoptarea unei declaraţii de condamnare a deciziei.
„Dragi tovarăşi, ieri (joi, n.red.) s-a întâmplat un lucru care, sincer, m-a mirat foarte mult. Propunerea este să închidem şedinţa şi să mergem tot Parlamentul la Curtea Constituţională să-i scoatem pe cei şase români care s-au cuibărit acolo şi să-i trimitem în … la Bucureşti. Apoi să mergem la cetăţeanul (Nicolae) Timofti să-l trimitem să se ducă şi el cu această echipă”, a propus deputatul comunist Sergiu Stati, citat de Jurnal de Chişinău.
Liberalii au cerut ca Parlamentul să înceapă „neîntârziat” modificarea Constituţiei. „Ieri, articolul 13 nu a fost modificat şi limba moldovenească este în continuare limba de stat”, a replicat deputatul PCRM Artur Reşetnicov.
Comuniştii au cerut formarea unui grup de lucru care să examineze decizia Curţii Constituţionale cu privire la limba oficială. Pentru că propunerea le-a fost respinsă, comuniştii au decis să plece de la şedinţă, în semn de protest.
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a subliniat că decizia Curţii Constituţionale intervine după vizita oficialilor români la Chişinău şi consideră că este un plan bine regizat. Totodată, deputatul consideră că decizia poate duce la escaladarea situaţiei în Găgăuzia şi Transnistria. Socialiştii cer ca Parlamentul să adopte o hotărâre politică prin care să condamne decizia luată de Curtea Constituţională.
Pe de altă parte, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că pe pereţii sediului formaţiunii sale persoane necunoscute au scris că în R.Moldova se vorbeşte limba moldovenească. Liberalii bănuiesc că aceste inscripţii au fost făcute de reprezentanţi ai partidelor politice care se opun hotărârii Curţii Constituţionale. Liberalii vor sesiza poliţia pentru a elucida cazul.
Limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.
Deşi unii au salutat decizia Curţii şi au declarat că s-a făcut dreptate limbii române, alţii afirmă că judecătorii de la Curtea Constituţională încearcă să îşi spele imaginea după ce au luat mai multe decizii controversate. Aceştia susţin că actuala conjunctură din Parlament nu va permite modificarea Constituţiei, pentru care este nevoie de două treimi dintre deputaţi.