De unde a apărut candidatul PNL Marian Munteanu? O întrebare la care încă se caută un răspuns convingător, având în vedere că Munteanu este outsider, a fost impus ca şi candidat venit din afara PNL, un partid mare, care se laudă cu activul său disponibil, cu oamenii de valoare pe care îi poate propune oricând pentru liste electorale.
Ca să încercăm un răspuns la această întrebare, ar trebui să vedem şi „de ce Marian Munteanu candidat PNL”? Aici putem bănui că, pe baza sondajelor şi a profilelor electorale pe care le are la dispoziţie conducerea PNL, s-a luat decizia că Marian Munteanu s-ar încadra cel mai bine în acest chenar, pentru a maximiza şansele partidului la alegeri. Dacă nu se mai schimbă nimic (vezi cazurile Cristian Buşoi şi Ludovic Orban), candidatura lui Marian Munteanu rămâne un fapt.
Şi-atunci, cum s-a ajuns la această alegere? Marian Munteanu pare picat din cer: pe lângă faptul că nu era membru PNL, el nici nu prea a mai fost prezent în ţară şi în spaţiul public în ultimii ani. Să fii unul dintre cele două mari partide din România şi să nominalizezi o fantomă venită din aburii Revoluţiei şi ai Mineriadelor la cele mai importante alegeri după cele pentru preşedinţie pare echivalent cu a-ţi trage un glonţ în cap.
Notorietatea lui Marian Munteanu a suferit mult în anii de absenţă, ceea ce este firesc. Să ne amintim două incidente care au stârnit valuri de amuzament la vremea lor, dar ele spun şi ceva important în acelaşi timp: cine mai este Marian Munteanu?
Pe 9 martie 2015, Marian Munteanu a fost întrebat de un realizator Realitatea TV dacă „a fost bătut în Piaţa Universităţii„, la mineriada din 1990. În octombrie 2015, Marian Munteanu a fost întrebat de o realizatoare Digi24 dacă „a fost în Piaţa Universităţii în 1990, când au venit minerii„. De acord, ziarişti din generaţia tânără, prinşi cu temele nefăcute, dar faptul că până şi un jurnalist tânăr are nevoie să i se sufle în cască cine a fost Marian Munteanu spune multe despre gradul lui de notorietate.
Marian Munteanu însuşi nu se străduieşte prea mult să împrăştie ceaţa care învăluie încă nominalizarea lui din partea PNL. Până să-şi prezinte un program electoral pentru Bucureşti, el este mai preocupat să dea dezminţiri despre trecutul lui legionar, antisemit, despre legăturile cu Virgil Măgureanu, comerţul cu armament şi altele.
Vorbele trebuie smulse cu cleştele, iar informaţiile compilate din frânturi luate din interviuri publicate pe mai multe siteuri. Am aflat astfel că, după retragerea lui Ludovic Orban, a venit Teodor Atanasiu cu propunerea candidaturii lui Marian Munteanu, dar cum s-a ajuns aici şi cât de spontană a fost nu s-a spus clar.
A fost sau nu a fost făcută această mutare cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis? Preşedintele a negat vreo implicare. „Preşedintele României nu a propus, susţinut şi nu a impus conducerii PNL candidatura domnului Marian Munteanu. Preşedintele nu este implicat în niciun fel în această desemnare. Decizia susţinerii domnului Munteanu aparţine strict conducerii PNL în urma propriilor evaluări”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Apoi, Marian Munteanu a pomenit de o întâlnire cu preşedintele Iohannis, dar care este mai veche şi în care au discutat nu despre politică şi candidaturi, ci despre proiecte privind societatea civilă. „Am vorbit cu Iohannis în urmă cu 8-9 luni. Am avut onoarea sa fiu primit la Cotroceni. Klaus Iohannis a dorit sa ştie părerea mea cu privie la chestiuni legate de societate. Întâlnirea cred că a durat 30-40 de minute. A fost pentru prima dată când am avut ocazia să-l cunosc. Cred că e un om în care poţi avea încredere. Klaus Iohannis a ţinut să sublinieze că îl interesează situaţia din societate şi că vrea să fie mediator între stat şi societate”, a declarat Munteanu.
Deci, informaţiile de până acum ne conduc la concluzia că Marian Munteanu a apărut ca o cometă din spaţiu, care orbitează din nou în jurul Pământului după o pauză de câţiva ani, rezultat al unui calcul grăbit de laborator politic presat să găsească o soluţie de avarie după ce candidatul Ludovic Orban a picat testul DNA.
Dacă ne uităm însă puţin în memoria recentă a internetului, vedem însă că proaspătul candidat adoptat de liberali nu a apărut chiar din neant. Din contră, el a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe şi promovat asiduu pe un anumit canal.
Scăzând cele „8-9 luni” scurse de când a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre societatea civilă, ajungem pe la jumătatea lui 2015. Coincidenţă sau nu, în acestă perioadă Realitatea TV anunţa cu surle şi trâmbiţe revenirea lui Marian Munteanu la emisiunea „Jocuri de putere” a lui Rareş Bogdan, unde aveau să discute despre societatea civilă, despre pericolele care îi pândesc pe liderii de opinie etc.
Se poate spune că invitaţia a fost justificată de comemorarea mineriadei din 13-15 iunie 1990 (emisiunea a fost pe 16 iunie 2015). Numai că, din acel moment, Marian Munteanu a devenit un invitat de-ai casei la Realitatea TV. A avut apariţii constante la postul amintit, aproape toate la emisiunea lui Rareş Bogdan.
3 septembrie 2015, Jocuri de putere: File de istorie. Marian Munteanu, amintiri despre Petre Ţuţea
22 octormbrie, Jocuri de putere: Liderul studenţilor din 1990, Marian Munteanu, îţi spune cine deţine secretul vinovăţiei pentru cea mai sângeroasă mineriadă.
În cadrul emisiunii, Rareş Bogdan întreabă: Sunt 25 de ani în care ați stat deoparte, cel puțin în ultimi 15 ani ați stat, nu credeți că a sosit momentul să vă reîntoarceți?
Marian Munteanu: Înainte de a vă răspunde exact la întrebare vă fac o mărturisire. Nu m-am retras niciodată! Am stat acolo, dar am mai venit si pe aici. Suntem o generație destul de solidară, am trecut prin multe, cei din generația 1990 suntem împreună în continuare. Poate nu am reușir să facem lucrurile mai rapid, mai bine, dar zic că ceva s-a făcut. N-am fost absent, am fost și eu unul dintre ei, am lucrat un pic.
Să fiți sigur că nu numai că nu am plecat, dar niciodată nu am să plec. Eu aici m-am născut și aici am să mor. Nu mă interesează să ajung în nicio funcție, până și la Liga Studențească am fost președinte pentru că asta e cutuma, să iasă unul în față, să-i reprezinte și să o încaseze.
Am să fiu întotdeauna acolo și s-ar putea ca în această perioadă să asistăm la un proces de întețire a activității societății civile. Pentru că societatea civilă este foarte importantă într-un stat democratic.
3 noiembrie 2015: Ce spune Marian Munteanu, simbolul Pieței Universității, despre protestul Colectiv din București
5 noiembrie 2015: Marian Munteanu, mesaj pentru protestatari: „Să nu-şi risipească mesajele în prea multe direcţii”
18 noiembie 2015: Marian Munteanu, despre capcanele din faţa tehnocraţilor lui Cioloş
10 decembrie 2015, Jocuri de putere: Marian Munteanu: ”Noi românii avem o problemă cu elitele. E o calamitate”
23 decembrie 2015, Jocuri de putere
Rareş Bogdan: Ce ne spuneți despre liderii de azi?
Marian Munteanu: Despre liderii de azi… Luați-i pe toți și vedeți care dintre ai nu au legături cu evenimentele din 1989. Rămân câțiva. Luați-i și pe ei și vedeți ce legături au avut cu acele grupări de atunci. Vă rămân câțiva pe care îi puteți număra pe degetele de la două mâini.
13 ianuarie 2016, Jocuri de putere: Munteanu, despre „Grupul pentru România”: Dorim să ne apărăm calitatea de proprietari în România
16 februarie 2016, Jocuri de putere: Marian Munteanu: Atâtea lucruri rele s-au petrecut în Capitală. E nevoie de o nouă admnistraţie
Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor în timpul Mineriadei din 1990, a explicat în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV că exista foarte multe lucruri care îl determină să dea o mână de ajutor pentru ca Bucureştiul să aibă, după alegeri, un primar serios.
„Bucureştiul are nevoie mai mult ca oricând de o nouă administraţie. Atâtea lucruri rele s-au petrecut în Capitală… Am speranţa că bucureştenii se vor implica mai serios în procesul de selecţie al noului primar”, a spus acesta.
Acesta a mai spus că în Capitală este o nebunie. „Sunt scene de coşmar, se pun ţevi, se scot ţevi, s-au pus borduri pentru că aşa a vrut cineva …. este o nebunie. Toate aceste lucrări au doar rolul de a justifica nişte cheltuieli din bugetul generos pe care îl are Capitala”, a completat Marian Munteanu.
„Trebuie să ne implicăm să avem un alt tip de management în Bucureşti”, a mai fostul lider al studenţilor în timpul Mineriadei din 1990.
18 februarie 2016: Marian Munteanu îşi deschide pagină de Facebook
Dragi prieteni !
Stimați compatrioți de pretutindeni!
Vă invit în această nouă pagină unde voi încerca să vă țin la curent atât cu activitățile de (eventual) interes public în care sunt implicat precum și cu opiniile mele legate de mersul societății noastre.
Cu aceeași prietenie,
Marian Munteanu
Marian Munteanu – Despre o platforma civica nationala si viitoarele alegeri
13 mar 2016, Interventie telefonica la emisiunea „Jocuri de putere”
Marian Munteanu despre retragerea decoratiei lui László Tőkés
27 martie 2016, pe Facebook
Marian Munteanu: Vă semnalez proclamatia de constituire a platformei civice nationale „Alianța Noastră” – România. Mâine, luni, 28 martie, la ora 21, voi prezenta detalii cu privire la această initiativă, în emisiunea Jocuri de putere, la Realitatea TV.
Până atunci, aștept cu deosebit interes punctul dumneavoastră de vedere cu privire la textul propus.
27 martie 2016, Marian Munteanu – interviu în ziarul Patriarhiei, Lumina
„Valori? Nu e nimic de adăugat la Evanghelia lui Hristos!”
28 martie 2016, Jocuri de putere
Marian Munteanu – Alianta Noastra – Romania
Interviu aparut la emisiunea „Jocuri de putere” – realizator: Rares Bogdan – in data de 28 martie 2016.
Sunt prezentate directiile si principiile de organizare ale Aliantei Noastre.
28 martie 2016, Jocuri de putere
Marian Munteanu: Suntem în prag de dezastru. Este nevoie de o insurecţie civică
Oficial! Marian Munteanu, candidatul liberalilor la Primăria Capitalei. A fost validat de BPN al PNL
Având toate aceste elemente în faţă, această promovare asiduă, să mai privim o dată cât de “picată din cer” a fost candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei. Din păcate pentru el, s-ar putea să rămână doar meteorică: la numai o săptămână de la anunţarea ei, în urma contestaţiilor puternice venite din toate mediile, conducerea liberală ia în discuţie retragerea lui Marian Munteanu şi desemnarea unui alt candidat liberal, cu doar o lună şi jumătate înainte de alegeri. Al patrulea!