“Bănuiesc că anchetatorii au un temei pentru aşa ceva, probabil că în sfârşit cineva s-a apucat să cerceteze cu atenţie lucrurile şi cred, o să vedem, asta numai instanţa de judecată poate decide în ce măsură acuzaţiile respective sunt întemeiate”, a afirmat Marian Munteanu, potrivit news.ro.
El a susţinut că întreaga societate românească aşteaptă un răspuns privind evenimentele petrecute în timpul Mineriadei.
“Faptul că sunt semne că există dorinţa de aflare a adevărului nu poate fi decât ceva îmbucurător. Cred că întreaga societate românească aşteaptă de atât de mulţi ani un răspuns la care oamenii au dreptul. Mă refer atât la situaţia din decembrie 1989, cât şi la Mineriadă. Sunt lucruri grave care s-au petrecut în ţara noastră şi oamenii nu au primit niciun răspuns. Deci, acest răspuns va fi fără îndoială binevenit. Şi eu vreau să cred, şi sper, că va fi un răspuns corect pe care instanţele îl vor aprecia şi vor lua măsurile pe care le vor considera necesare”, a conchis Marian Munteanu.
În plus, Marian Munteanu a scris, pe Facebook, că dosarul Revoluției și cel al Mineriadei reprezintă „un indicator fără greș al realității instituționale a statului român în acești 27 de ani”. „Aparatul de dezinformare, mistificare și manipulare a lucrat în acești ani – nu doar pentru blocarea sistemului juridic ci pentru controlul și otrăvirea întregului spațiu politic, civic și social. Poate va sosi, curând, și momentul adevărului. Doamne ajută !„, a mai scris Munteanu, pe Facebook.
Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Lider al demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat în 13 iunie 1990, eliberat după-amiază şi apoi sechestrat şi bătut cu brutalitate în 14 iunie, în sediul Universităţii de către mineri. A fost transportat în stare gravă la spital (moarte clinică), iar după numai 4 zile a fost din nou arestat şi deţinut la penitenciarul Jilava. A fost eliberat după două luni de detenţie, în urma presiunilor naţionale şi internaţionale, iar în ţară, pentru eliberarea sa au demonstrat paşnic sute de mii de oameni în Bucureşti (“marşul alb” din 13 iulie 1990) şi principalele oraşe ale ţării.