Comisiile pentru energie, industrii şi economică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz, miercuri, pentru Marian Neacşu pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează Agerpres. În favoarea candidaturii lui Marian Neacşu s-au înregistrat 24 de voturi, iar 3 voturi au fost împotrivă.
Pentru această funcţie s-au mai înscris doi candidaţi: Gabriela Moroianu şi Costin Mihai Păun, care au fost respinşi prin vot de comisii. Niciunul dintre candidaţi nu a fost prezent la comisii.
Preşedintele comisiei pentru energie a Senatului, Gheorghe Marin, a precizat că prevederile legale permit ca selecţia candidaţilor să se facă fără audierea acestora.
„Nu am audiat niciun candidat pentru că, în conformitate cu prevederile legale, selecţia se poate face şi fără audiere. De fapt, această procedură am mai fost uzitată şi în trecut. Deci nu este o noutate că nu i-am audiat. (…) S-a hotărât în plenul comisiilor, s-a discutat treaba asta şi s-a decis să se meargă fără audieri”, a precizat senatorul Gheorghe Marin.
Acesta a susţinut că din CV-ul lui Marian Neacşu rezultă că acesta are experienţă în domeniul managementului şi poate fi considerată ca experienţă, conform regulamentului, şi activitatea parlamentară.
Marian Neacşu a fost secretar general al PSD şi a fost exclus din partid in noiembrie 2018 în urma unei decizii luate de Comitetul Executiv Naţional al partidului. În februarie 2019 s-a alăturat Pro România, partidul înfiinţat de fostul preşedinte PSD Victor Ponta.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Marian Neacşu a lucrat la IAS Slobozia şi Ceres SA Slobozia şi a fost director general al Morăritul SA. Totodată, a fost director în cadrul companiei Morărit şi Panificaţie SA.
El a absolvit, în 1987, Facultatea de Studii Economice dn Craiova. În 2013, la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, a absolvit un Master în domenul „Studii de Securitate şi Apărare”, potrivit CV-ului.
A urmat totodată cursuri de “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” şi „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”.