„DNA şi Laura Codruţa Kovesi nu au sesizat CSM în ceea ce priveşte problemele grave ale sistemului juridic din România, pe care le dezbat asociaţiile de judecători. Au sute de dosare şi de aceea actul de justiţie nu poate funcţiona cu celeritate. În acest dosar, eminamente politic, am interesul să-mi dovedesc nevinovăţia şi să rezolve cât mai rapid şi nu doresc prescrierea faptelor. S-a prelungit dosarul timp de opt ani din cauza procurorilor DNA care au cerut strămutarea dosarului”, a declarat Oprişan, în direct la România TV.
Joi, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef DNA, a sesizat Inspecţia Judiciară din cadrul CSM referitoare la posibile abateri disciplinare în dosarul Oprişan a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, pe motiv că aceasta cauză nu a fost soluţionată de peste 8 ani.
Kovesi a sesizat CSM privind afirmaţiile primarului Mazăre
Dosarul, in care Marian Oprisan este acuzat de coruptie, a fost trimis in judecata in iunie 2006.
Dupa 18 termene la judecatoria Focsani, dosarul a fost stramutat la Tribunalul Cluj. Dupa 10 termene dosarul a ajuns la Judecatoria Cluj, de unde s-a plimbat la Inalta Curte, s-a intors Judecatoria Focsani ajungand din nou la Judecatoria Cluj, iar in tot acest interval nu a fost inceputa cercetarea judecatoreasca, se arata in sesizare.
Din 2010 dosarul se afla pe rolul judecatoriei Cluj Napoca, de atunci fiind acordate 29 de termene din care 4 termene, la solicitarile succesive ale celor 6 inculpati, pentru pregatirea apararii, pentru aducerea lor cu mandat de aducere in vederea audierii, depunerii la dosar a unor precizari scrise.
„Sub acest aspect, in cele 24 de termene (in perioada 16.06.2011 – 22.05.2014) s-a amanat cauza numai pentru audiere de martori, deci in total 1.071 de zile. Avand in vedere faptul ca prin rechizitoriu au fost citati 72 de martori rezulta ca in 25 de termene, pe parcursul a 4 ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem de asemenea faptul ca, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de cand dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, insumand 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile si chiar de 105 zile de amanare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Asa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile , judecatorul fondului nu a dispus nicio masura pentru a judeca cu celeritate, desi cunoaste ca dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instantelor de judecata, iar din cei 8 ani, de 4 ani se afla pe rolul acestei instante„, se arata in sesizarea trimisa de Laura Codruta Kovesi la DNA.