Marian Oprişan: Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzacţii de tip mafiot

Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a cerut, joi, Guvernului să nu adopte OUG prin care președinții de consilii județene să fie aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct. ”Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzacții de tip mafiot”, a apreciat el.
Eugen Chelemen
30 ian. 2020, 14:20
Marian Oprişan: Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzacţii de tip mafiot

”Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) solicită ferm Guvernului României ca, pentru consolidarea democrației în România, nu a unui grup politic aflat la putere, să nu adopte ordonanța de urgență prin care președinții de consilii județene sunt aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct”, a scris pe Facebook președintele UNCJR, Marian Oprișan.

El susține că Guvernul României intenționează să încalce toate recomandările organismelor europene în materie electorală și toate deciziile Curții Constituționale numai pentru ca președinții consiliilor județene să nu fie aleși uninominal.

”Intenția Guvernului României de a adopta o Ordonanță de Guvern pe acest subiect este abuzivă și urmărește doar un interes politic de grup, efectul scontat fiind acela de manipulare a electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere!

Atragem atenția, într-un mod extrem de serios, că modificarea legislației electorale în luna februarie 2020 este profund inoportună, nelegală și neconstituțională. Din punct de vedere al oportunității, arătăm că autoritatea dată de votul direct, uninominal, majoritar este greu de manipulat, situație care, în mod surprinzător, dar real, deranjează”, a adăugat Oprișan.

Marian Oprișan apreciază că în propunerea de ordonanță de guvern formulată de Guvernul Orban, se desconsideră dreptul alegătorilor de a vota în mod direct președintele consiliului județean, adică li se refuză cetățenilor dreptul de a decide, direct, cine va gestiona administrația publică județeană.

”Președintele de consiliu județean trebuie să fie un pol de stabilitate atât pentru administrațiile locale cât și pentru funcționarii publici, ori în lipsa stabilității garantate prin vot universal și direct, autoritatea se diminuează nemaifiind posibilă nici programarea unei strategii de dezvoltare a unității administrativ teritoriale pe termen mediu și lung. În contextul modificărilor legislative, posibilitatea schimbării oricând a președintelui consiliului județean va face ca strategiile implementate de conducătorul administrației județene să fie lipsite de substanță și susținere. Din punct de vedere politic abordarea actuală este complet nedemocratică şi deschide drumul unui val imens de corupţie asupra modului în care va fi ales preşedintele de Consiliu Judeţean. Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot care pot implica sume de bani sau susținerea unor interese financiare care vor fi date în scopul atragerii consilierilor pentru crearea unei majorități capabile să-l aleagă pe preşedintele consiliului județean”, a mai scris liderul UNCJR.

Potrivit acestuia, conducerea națională a partidelor va avea deschisă calea pentru schimbarea unui președinte de consiliu județean devenit indezirabil, chiar și la trei luni putând impune alegerea unui alt președinte care să răspundă prioritar intereselor sau comenzilor politice și nu interesului public.

”Din punct de vedere al legalității, atragem atenția, într-un mod extrem de serios, că demersul politic anunțat de Guvernul României încalcă flagrant prevederile legale în vigoare, în special Constituția României. Pe de altă parte Curtea Constituțională a României s-a pronunțat și a decis că alegerea președinților de Consilii Județene prin vot direct și uninominal este constituțională și mai mult decât atât, întărește și susţine dispoziţiile Constituției României privitoare la autonomia locală, în sensul că alegerea prin vot uninominal a preşedintelui consiliului judeţean ar fi rezultatul unui vot popular şi nu al unor tranzacţii politice ale competitorilor electorali. (vezi Decizia nr. 305/2008 a Curții Constituționale). În același timp, prin Decizia nr. 682/2012, Curtea Constituțională a decis că modificarea sistemului electoral cu mai puțin de 6 luni înainte de scrutin este neconstituțională, Curtea analizând inclusiv consecințele unei asemenea modificări care poate reprezenta restrângerea dreptului de vot. În acest sens, invităm inițiatorii modificării legislative propuse să lectureze și Decizia nr. 51/2012 și Decizia nr. 146/2019 ale Curții Constituționale”, a mai arătat Oprișan.

”Dubla măsură pare să fie politica primului-ministru care, atunci când vorbește despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin susține că acest lucru ar permite o legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale. E o chestiune care întărește democrația. Iată cum democrația este întărită prin alegerea primarilor în două tururi, însă acest lucru nu mai reprezintă un argument pentru Orban atunci când se discută despre alegerea uninominală a președinților de consilii județene. Un alt argument în favoarea alegerii uninominale este faptul că atributul de reprezentare al președintelui consiliului județean și al primarului trebuie să fie legitimat pe același principiu al votului direct, cu atât mai mult cu cât atribuțiile executive sunt similare.Încălcarea tuturor recomandărilor organismelor europene în materie electorală și a Deciziilor Curții Constituționale pentru ca președinții consiliilor județene să nu fie aleși uninominal este o decizie abuzivă care urmărește un interes politic de grup și, în același timp, are ca efect manipularea electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere”, a mai afirmat președintele UNCJR, care mai deține funcțiile de lider PSD Vrancea și președinte CJV.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Verdict clar pentru George Simion. Decizia luată de judecători
Playtech.ro
Victor Ponta sfidează din nou! Ce a făcut pentru sârbi pentru cetăţenie? A pus România pe locul 2
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Cum se face corect plinul de combustibil. Cei mai mulți șoferi greșesc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Pensionarii primesc pensiile restante în aprilie. Casa de Pensii a anunțat județul în care seniorii primesc bani în plus
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Schimbări la pensiile speciale! Crește vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2026
MediaFlux
BANI pentru PENSIONARI, înainte de Paşte. TICHETE de câte 100 - 125 de lei, cu buletinul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”