UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri contestaţia DNA şi a decis ca fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie să fie cercetat în continuare în libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, în legătură cu achiziţii de produse la preţuri supraevaluate.
UPDATE: Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, i-a transmis un mesaj actualului primar al sectorului 5, Cristian Piedone, după ce în presă au apărut informaţii că acesta l-ar fi “turnat” la DNA. “Nu ştiu ce să vă zic de domnul Piedone. Eu vă zic aşa: viaţa e complicată şi în general ce dai, aia primeşti. Dumnezeu veghează asupra tuturor. Nu mă refer la dosarul penal (dosarul Colectiv, în care este judecat Piedone, n.r.), mă refer la modul general. În viaţă, dacă faci lucruri care nu sunt corecte şi încerci să păcăleşti pe cineva, îţi vine ca un bumerang la un moment dat, peste un an, peste doi. Nu rămâne nimic neplătit în viaţă”, le-a spus Vanghelie jurnaliştilor de la Curtea de Apel București, potrivit Agerpres.
Curtea de Apel Bucureşti a judecat miercuri o contestaţie a DNA împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de a-l lăsa liber pe Marian Vanghelie.
Fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a spus, miercuri, după dezbaterea contestației DNA la eliberarea sa ca, în așteptarea deciziei definitive privind propunerea anchetatorilor anticorupție, are „valiza pregătită, lângă ușă”.
La termen au fost prezenți Marian Vanghelie, fostul edil al sectorului, fratele acestuia, Paul Vanghelie, și alți cinci funcționari, avocații acestora dar și un procuror DNA care a explicat de ce argumentele juridice ale magistratului Andriescu nu sunt valabile, iar decizia este eronata.
Magistratul Andriescu, a respins solicitările presei de consultare a motivării prin care respins acțiunea procurorilor DNA în cazul celor 7.
La ieșirea din sala de judecată Marian Vanghelie a declarat că are emoții privind soluția pe care o vor lua judecătorii Curții, dar nu mari, el afirmând că are încredere în motivele primului judecător, cel care a dispus eliberarea și plasarea lotului sub control judiciar.
Concret, Vanghelie a declarat că dosarul este unul economic, iar în astfel de cazuri probele forte le reprezintă documentele financiare și contabile, acte care deja au fost conservate de către anchetatorii DNA.
Întrebat dacă procurorul DNA a depus, miercuri, noi probe înainte de judecarea contestației acesta a precizat că da și că magistratul anticorupție ar fi susținut în sală înclusiv că ar fi fost influențe în ancheta penală.
Întrebat ce va face dacă soluția CAB va fi una nefavorabilă Vanghelie a precizat: „păi ce să fac. Am bagajul făcut, Valiza făcută. E la ușă. … Dacă e, o iau și plec. Eu nu am plecat nicăieri. Nu fug. Dar ați văzut decizia de la Tribunal”.
Marian Vanghelie a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, pe 14 ianuarie 2022, după ce un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele său. Tot sub control judiciar au fost puși și oamenii lui Vanghelie, mai exact fratele său, Paul, precum și directorul SC Economat 5 SRL, Marian Leonard Petre, potrivit Ziare.com.
Procurorii DNA au contestat măsura și cer arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă reiese că Marian Vanghelie a controlat în mod personal două firme, și a influențat pe alte 11, pentru a obține zeci de milioane de lei din contracte cu firma Economat 5 SRL, o societate comercială a Primăriei Sectorului 5.