Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, în dosarul în care sunt cercetaţi Marian Vanghelie şi Daniel Tudorache este vorba despre achiziţii supraevaluate de tablete pentru elevi (75.500 bucăţi), dar şi produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 bucăţi) şi termoscannere (200 bucăţi).
„Acum o săptămână, am fost chemat la DNA să mi se aducă la cunoștință învinuirile astea multe. Ce să mai comentez? Eu nici în fața lor nu am dat vreo declarație, am dreptul la tăcere, abia la instanță, dacă or să trimită dosarul, o să fac declarații, că acolo am încredere, aici, nu.
După cum vedeți, DNA, cu acest dosar, vrea să împuște doi iepuri dintr-o dată, pe Daniel Tudorache, ca să îl termine definitiv, și pe mine, din alte motive. Probe nu au. Restul din dosar sunt oameni care nu au făcut nicio ilegalitate, dar sunt așa-zise victime colaterale, ca să îi sperie și să accepte să scrie ce vor ei, procurorii.
La DNA, nu s-a modificat nimic, se merge pe aceleași proceduri și procurorii sunt conduși de vechea gardă. Să știți că la DNA m-au întrebat dacă îmi e frică și le-am zis așa: că sunt la al 25-lea dosar și 20 le-am câștigat și că sentimentul de frică e uman, doar nebunilor nu le este frică. Mie îmi e frică și nu-mi e, dacă mă înțelegeți!”, a declarat pentru Gândul, Marian Vanghelie.
Marian Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (patru fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care trei în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (două fapte, din care una în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Daniel Tudorache, deputat PSD, în prezent, la data faptelor primar al Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
”Profitând de alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5 ale Municipiului București, pentru achiziții necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracțional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acționat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice: destinate achiziției de termoscannere și tablete, alocate pentru Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1; alocate cu titlul de capital social / majorare capital social pentru Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA și folosite la achiziția de nebulizatoare pentru biodecontaminare, ale societății ECONOMAT Sector 5 și folosite la achiziția de tablete.
Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă”, susțin procurorii DNA.