Pasiunea lui Marian Vanghelie pentru ceasuri de lux este scoasă în evidenţă şi în ultima anchetă DNA care îl are în vizor pe fostul primar al Sectorului 5.
Potrivit unor declaraţii din al doilea dosar de corupţie în care este cercetat fostul primar, pe lângă bani și alte bijuterii Marian Vanghelie ar fi primit și ceasuri de lux în decontul plăților maximizate făcute de Economat Sector 5 la achiziția de pationare.
„Aspecte privind achiziția de patinoare artificiale la preț supraevaluat, efectuată de S.C. Economat sector 5 S.R.L. de la S.C. ( ) INTL S.R.L. în baza contractului nr. ( )15.12.2016 Contractul nr. ( )15.12.2016 (vol. 34 fil. 12-22) are ca obiect vânzarea de către S.C. ( ) INTL S.R.L. către S.C. Economat sector 5 S.R.L. de bunuri identificate în Anexa nr. 1 la acest contract, bunuri care conform art. 3 din contract compun suprafața de 10.700 mp patinoare artificiale și accesorii componente.
Valoarea bunurilor care fac obiectul vânzării a fost stabilită la suma de 133.089.216,14 lei inclusiv TVA iar cumpărătorul se obligă ca la momentul semnării contractului de vânzare cumpărare să plătească vânzătorului un avans de 25% din valoarea totală a mărfii vândute.
După încasarea avansului de 25%, vânzătorul are obligația de a livra un minim de 50% din totalul mărfii ce face obiectul contractului.
Deși contractul are menționată ca dată a încheierii, data de 15.12.2016, din probatoriul administrat în cauză rezultă că acest contract a fost întocmit la începutul anului 2018, antedatat 15.12.2016, și a fost folosit pentru a înlocui contractul inițial încheiat între cele două societăți comerciale, care prevedea achiziția de patinoare artificiale în suprafață de 5.000 mp și nu 10.700 mp, valoarea acestuia fiind mult mai mică, respectiv 5.000.520 euro, cu plata unui avans de 50%”, se arată în referatul cu propunerea arestării a celor 13 persoane, citat de Stiripesurse.ro.
„Mai mult, așa cum se va arăta în cele ce urmează, inițiativa achiziționării patinoarelor de către S.C. Economat sector 5 S.R.L. nu a aparținut directorului general al acestei societăți, inculpatul Petre Marian Leonard, ci inculpatului Vanghelie Marian Daniel, scopul urmărit de acesta din urmă, fiind acela de a-și însuși o mare parte din sumele de bani de care dispunea această societate.
În fapt, inculpatul Vanghelie Marian Daniel, în virtutea faptului că în perioada 2000-2015 a deținut funcția de Primar al sectorului 5 al municipiului București, iar în anul 2016 deținea funcția de consilier în cadrul Consiliului Local sector București, cunoștea foarte bine fondurile de care dispunea S.C. Economat sector 5 S.R.L.. În contextul în care avea o influență foarte mare asupra directorului general al acestei societăți – inculpatul Petre Marian Leonard, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a creat un mecanism care, sub aparența unor operațiuni comerciale legale să îi permită să intre în posesia unei sume foarte mari de bani de la această societate.
Mai precis, încă din luna august 2016, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a luat decizia de a-l determina pe inculpatul Petre Marian Leonard, ca în calitate de director general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. să accepte achiziția unor patinoare artificiale la un preț mult supraevaluat față de prețul pieței, achiziție care să nu fie realizată direct de la producător, ci prin interpunerea unei societăți comerciale controlată de o persoană de încredere, în speță de la S.C. ( ) INTL S.R.L. administrată de inculpata ( ), ceea ce îi permitea creșterea artificială a prețului și totodată îi asigura certitudinea remiterii sumelor de bani dorite.
Astfel, în condițiile în care în cadrul S.C. Economat sector 5 S.R.L. nici măcar nu se pusese problema achiziționării unor patinoare artificiale, achiziție care de altfel nici nu era conformă obiectului de activitate și scopului pentru care a fost înființată această societate, inculpatul Vanghelie Marian Daniel, prin intermediul ( ) ( ), încă din luna august 2016, a identificat furnizori externi de patinoare ecologice și a negociat condițiile în care putea fi realizată achiziția.
În concluzie, este cert faptul că la data de 17.08.2017 era în vigoare contractul dintre S.C. ( ) INTL S.R.L. și S.C. Economat sector 5 S.R.L., datat 15.12.2016, având ca obiect vânzarea de patinoare artificiale în suprafață de 5.000 mp la un preț de 5.000.520 euro.
În continuare, ( ), urmare dispozițiilor inculpatului Vanghelie Marian Daniel, inculpatul Petre Marian Leonard a acceptat înlocuirea contractului inițial încheiat între S.C. Economat sector 5 S.R.L. și S.C. ( ) INTL S.R.L., cu o variantă de contract în care prețul bunurilor achiziționate a fost crescut de la valoarea de 5.000.520 euro la valoarea de 133.089.216,14 lei inclusiv TVA (echivalentul a 29.443.214,04 euro la un curs de 4,5202/euro din ziua menționată ca fiind ziua încheierii contractului).
Conform extraselor de cont și documentelor de plată puse la dispoziție de S.C. Economat sector 5 S.R.L. (vol. 34 fil. 51-103 și 266-281), se constată că această societate a achitat către S.C. (…..) INTL S.R.L., în perioada 23.12.2016 – 24.04.2019, suma de 140.420.000 lei, astfel încât nu numai că a achitat integral contravaloarea facturilor emise de această societate pentru vânzarea patinoarelor artificiale, dar a achitat în plus, fără nicio justificare, suma de 7.274.068,51 lei. ( )
Prin achiziția patinoarelor artificiale, în mod intenționat la un preț supraevaluat, respectiv 140.420.000 lei, față de 18.342.384,50 lei, cât a fost prețul real, inculpatul Petre Marian Leonard – director general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. a creat acestei societăți un prejudiciu în valoare de 122.077.615,5 lei.
În ceea ce privește modalitatea în care cea mai mare parte din sumele de bani încasate de S.C. ( ) INTL S.R.L. de la S.C. Economat sector 5 S.R.L., ca urmare a vânzării patinoarelor artificiale, a ajuns la inculpatul Vanghelie Marian Daniel, ( )a declarat că aceasta a constat fie în remiterea banilor în numerar sau sub forma unor bunuri de valoare, cum ar fi ceasuri sau bijuterii, fie în efectuarea de plăți către diverse persoane juridice sau fizice indicate de către inculpatul Vanghelie Marian Daniel”, se mai arată în referatul DNA.
Conform DNA, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Sector 5.
„Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, precizează DNA.
La vârful ierarhiei, spun procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard – directorul general al Economat sector 5, precum şi un om de afaceri, suspect în cauză.
„Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării”, indică DNA.
Mai departe, arată anchetatorii, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5 – Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor Sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 5, şcoli, grădiniţe etc.
DNA menţionează că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial. Spre exemplu, un capsator de plastic mediu a fost achiziţionat de SC Economat Sector 5 SRL cu preţul de 81,6 lei, în condiţiile în care preţul iniţial a fost de 2,59 lei.
„Prin demersurile menţionate mai sus, ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei”, precizează procurorii.
Într-un context asemănător, arată anchetatorii, în perioada 2016-2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către SC Economat Sector 5 şi ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra directorului general, Marian Leonard Petre, în scopul determinării acestuia să efectueze achiziţiile respective şi să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.