Incredibila poveste a „Marianei Cur de Fier”, prostituata care şi-a strigat libertatea de la balcon în 1989

După ce a condus o reţea de prostituţie care a obţinut venituri de peste cinci milioane de euro în perioada 2000-2003, Mariana Baboş (59 ani), cunoscută sub numele de "Mariana cur de fier" sau "Marian Nebuna", a murit săracă, miercuri la Spitalul Judeţean din Galaţi, unde era internată de câteva zile cu probleme cardiace.
Iulian Tudor
28 iun. 2014, 14:25
Incredibila poveste a

În perioada comunistă, Mariana Baboş a fost una din cele mai cunsocute prostituate ale oraşului Galaţi, scrie adevarul.ro. După revoluţie, ea s-a reprofilat în proxenetă, cu ajutorul rudelor sale controlând traficul de femei din judeţul Galaţi.

Apogeul carierei „Marianei cur de fier” a fost atins în anii 2000-2003, când reţeaua pe care o coordona, alcătuită din peste 200 de fete, a obţinut venituri de peste cinci milioane de euro, conform calculelor făcute de procurorii DIICOT.

Prostituţie pe vremea comuniştilor
Înainte de 1989, prostituţia, chiar dacă este considerată cea mai veche meserie din lume, era un subiect tabu. Cu toate acestea, Mariana se prostitua. Apoi, a strâns o mână de fete şi le-a sprijinit în practicarea prostituţiei. Clienţi? Suficienţi. De la cei mai săraci şi până la poliţişti, securişti şi oameni importanţi ai urbei. Probabil asta a şi propulsat-o pe Mariana în viaţa „socială” a oraşului. Clienţii îi asigurau atât partea materială, cât şi protecţia. În ciuda faptului că toţi se fereau să-i pomenească numele şi activitatea, toţi o cunoşteau pe „Mariana Cur de Fier”. Generaţii întregi au auzit de legenda acestui nume. Chiar şi după ce a renunţat să practice ea însăşi prostituţia, legenda ei a rămas printre bărbaţii din oraşul nostru şi nu numai…

Printre revoluţionari
Revoluţia din decembrie 1989 a prins-o pe Mariana printre cei care ieşiseră în stradă să îşi exprime bucuria libertăţii. A ţinut morţiş să îşi facă apariţia în balconul fostului Consiliu Judeţean pentru a striga, în stilul caracteristic, că s-a dat liber la… prostituţie.

Avea pe atunci aproape 40 de ani. Trecuse prin multe şi văzuse la fel de multe. Avea relaţii, clienţi fideli şi notorietate. După Revoluţie, despre „Mariana Cur de Fier” s-a vorbit la fel ca şi înainte, numai că ea îşi cam pierduse interesul pentru Galaţi şi pentru România. Libertatea a venit pentru celebra Mariana cu izul banilor de peste hotare. Folosindu-se de ceea ce ştia cel mai bine să facă şi mizând pe fetele cu experienţă, alături de care lucrase atâta timp, a plecat să bată la porţile Europei.

I-au trebuit vreo zece ani să îşi facă „vad” printre vecinii europeni, dar a reuşit până la urmă să se facă cunoscută, ca şi la Galaţi. Italia, Spania, Turcia au fost cele mai importante locuri unde Mariana îşi făcuse relaţii.

De prin 2000, a început să racoleze fete noi. Şi-a implicat în asta inclusiv copiii.

Treaba a mers bine până undeva în 2005 – 2006. De ce şi cum a ajuns familia Baboş în atenţia autorităţilor nu se poate spune cu exactitate. Probabil, vreuna dintre fetele racolate a vrut să iasă din combinaţie…

La un moment dat, procurorii DIICOT au intrat pe fir. Şi, de aici, activitatea familiei a fost exact ca o carte deschisă pentru anchetatori. DIICOT-ul a stabilit că din grupare făceau parte şapte persoane, legate între ele prin diferite grade de rudenie, dar mai ales de dorinţa de a face bani. Şi au făcut suficienţi, cel puţin dacă este să ne uităm doar pe lista bunurilor confiscate de procurori.

După ce anchetatorii şi-au încheiat documentarea, dosarul a ajuns, în martie 2009, pe masa judecătorilor. După un an şi trei luni au apărut şi primele condamnări. Logic, cei şapte nu au fost mulţumiţi şi au atacat sentinţa dată de Tribunal. La începutul anchetei, patru dintre cei şapte au fost arestaţi, însă, după o perioadă, singurul care a rămas după gratii a fost Ascanio Baboş, fiul Marianei. Faptul că fiul ei era încă în arest, a determinat-o pe Mariana să vină la fiecare termen de judecată. Cine nu o cunoştea, nu ar fi putut să spună la vederea Marianei Baboş că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase şi mai căutate prostituate ale oraşului. Timpul şi-a pus amprenta şi a transformat-o într-o femeie oarecare, care venea pur şi simplu să îşi vadă fiul aflat în arest. Doar fetele care o însoţeau de fiecare dată trădau faptul că şi ea a fost cândva ca ele.

După încă un an de la condamnare, pedepsele celor şapte au fost reduse de magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi. Nici aşa nu s-au mulţumit, aşa că au atacat încă o dată decizia, dosarul fiind acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Problemele de sănătate nu i-au mai permis însă Marianei „Cur de Fier” să primească sentinţa finală. Ea a murit înainte de a afla ce pedeapsă îi hărăzeşte lumea asta.

Citeşte şi Un salon de masaj erotic din Brăila, folosit pentru prostituţie. Patronii au fost reţinuţi

DIICOT a pus sechestru pe conturi, maşini de lux şi vile

Banii strânşi de aceasta au fost cheltuiţi pe maşini de lux, imobile şi bijuterii. Procurorii DIICOT au pus în 2008 sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale clanului Baboş. Două automobile luxoase, Audi Q7- proprietatea Marianei Baboi şi un BMW M5, kilograme de bijuterii din metale preţioase- găsite la domiciliul lui Ascanio Baboş. Sechetrul a fost aplicat şi pe toate vilele şi apartamentele clanului din Galaţi. Toate conturile membrilor familiei Baboş, în lei sau în valută au fost indipsonibilizate de DIICOT prin aplicarea sechetrului asigurator.

Citeşte şi Patru prostituate românce din Barcelona, arestate pentru că drogau clienţii

În casele clanului, procurorii au luat banii găsiţi : 5.100 euro, 65 lire sterline, 4 USD şi 2.400 lei.

Nu avea cazier în 2008

În anul 2008, atunci când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Galaţi au început monitorizarea proxenetei aceştia au constat că nu avea cazier. Reţeaua care trafica fete în străinătatea şi se ocupa cu proxentismul în judeţul Galaţi era condusă cu o mână de fier de aceasta, prin intermediul fiului său Ascanio Baboş şi a nurorii sale Cătălina Loredana Baboş.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Acesta este cel mai nou teritoriu al României. Oamenii nu au voie să pună piciorul aici
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Deliciu dulce pentru o cină reușită. Tort cu nuci, mascarpone și smochine
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Adevărul despre greutatea Oanei Roman. Câte kilograme are acum, de fapt
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
EVERESTUL: DORINȚA DE ASCENSIUNE AFLATĂ ÎN UMBRA MORȚII ȘI A PERICOLELOR LA EXTREM
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...