Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, acuzată că i-a acordat soţului pensie de invalid deşi acesta e sănătos

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este acuzată că i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid, deşi acesta este sănătos, poate umbla, merge c aun om normal, arată o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Media şi B1TV, transmite Adevărul.
Romania TV
19 feb. 2014, 08:59
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, acuzată că i-a acordat soţului pensie de invalid deşi acesta e sănătos

Astfel, în 2005, soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi obţinut, în aproape două săptămâni, atât pensie de invaliditate pentru gradul întâi de handicap, cât şi indemnizaţie de însoţitor. El a obţinut aceste beneficii când soţia sa ocupa funcţia de director la Casa de pensii Ilfov. Mai mult, le-a obţinut fără a avea un certificat medical foarte clar şi chiar dacă avea domiciliul în Bucureşti.

„Cu acte neclare si diagnostice discutabile, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, i-a dat sotului pensie si cel mai mare grad de invaliditate”, susţin jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.

Numai din indemnizaţia pentru însoţitor, de care soţul ei beneficiază din 2005, pe lângă pensie, acesta a primit, după calculele Centrului de Investigaţii Media, peste 54.000 de lei (valoarea indemnizaţiei era în 2005 de 310 lei, iar în 2013 de 633 de lei). Cât despre valoarea pensiei, aceasta a trecut de la suma de aproape 340 de lei, aferentă pensiei de invaliditate acordate în 2005, la suma de aproximativ 930 de lei, de care beneficiază din 2009, de când a trecut la pensia acordată de drept, după ce a ajuns la vârsta de pensionare.

Concret, în 2005, Casa de Pensii a judeţului Ilfov, condusă atunci de actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a dispus încadrarea soţului acesteia, Iulian Câmpeanu, pe atunci în vârstă de 58 de ani şi proaspăt retras, de la 1 martie 2005, din funcţia de director general adjunct la firma Grup Meteor Construct din Ilfov, prin acordul părţilor, în cel mai grav grad de handicap, gradul întâi, deşi acesta avea domiciliul în Bucureşti.

Iar acordarea acestor beneficii a fost decisă în doar două săptămâni, deşi alţi pensionari aşteaptă luni întregi şi sunt plimbaţi pe la diverse instituţii. Totul a început în 2 martie 2005, adică la o zi după ce a încheiat contractul cu firma Grup Meteor Construct, când Câmpeanu a depus cererea de acordare a pensiei de invaliditate, fără a menţiona însă clar exact cărei case de pensii este adresat, însă a ajuns pe masa instituţiei conduse chiar de soţia sa.

După nicio săptămână, relatează jurnaliştii, în 8 martie 2005, medicul Barbu Cerbulescu – medic specialist de expertiza muncii şi angajat al Casei de Pensii Ilfov, i-a acordat domnului Câmpeanu decizia de încadrare în gradul 1 de handicap, adică incapacitate totală de muncă şi nevoia de a avea un însoţitor.

Mai mult, acesta a cerut ca tot el să primească şi ajutorul pentru însoţitor. Această decizie medicală este considerată „suspectă” de specialiştii în medicina muncii contactaţi de aceştia, susţinând că „nu conţine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătura, deşi sunt necesare alte două, conform respectivului formular, şi, cel mai important, la rubrica “diagnostic clinic” conţine o serie de formulări “destul de generale”. „O parte dintre bolile de care suferă Iulian Câmpeanu sunt nişte patologii relativ comune: steatoză hepatică, ateroscleroză, aritmie (cardiacă) sau ulcer duodenal cronic. Restul afecţiunilor sunt, potrivit specialiştilor, insuficient detaliate.

„Cert este că, în baza documentului parafat de Cerbulescu, după nici trei săptămani, în 25 martie 2005, Casa Judeţeană de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu emite pentru soţul acesteia decizia 114198 prin care îi acordă “pensie de invaliditate cu indemnizaţie de însoţitor”, arată ancheta. În 2009, patru ani mai tarziu, după ce a împlinit vârsta legală de pensionare, aceeaşi Casă Judeţeană de Pensii Ilfov, an în care Mariana Câmpeanu era şefa Casei naţionale de Pensii. Soţul primeşte pensie pentru limită de vârstă, însă a primit în continuare, conform legii, ajutorul pentru însoţitor aferent încadrării în gardul I de handicap. Decizia din 23 octombrie 2009 poartă acelaşi număr ca cea din 25 martie 2005, 114198, emisă tot de Casa de Pensii Ilfov, deşi Câmpeanu domiciliază tot in Bucureşti, încălcând astfel legea care prevede că aceste documente sunt emise de biroul căruia beneficiarul îi este arondat conform domiciliului, mai explică jurnaliştii.

Conform unui fluturaş de pensie al lui Iulian Câmpeanu, obţinut de Centrul de Investigaţii Media, în noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de 610 lei, scăzând contribuţia la sănătate, acesta a primit de la stat suma de 1.530 de lei.

 

 

DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei