‘Este o cifră foarte mare, dar încă din 2012 ne preocupă acest aspect. De aceea am lucrat la modificarea Legii de protecţie a copilului în care am introdus prevederi şi sancţiuni inclusiv pentru autorităţile locale’, a precizat ministrul Muncii.
Aceasta a spus că în acest moment un părinte nu mai poate pleca fără să anunţe cui a lăsat copilul în grijă, iar asistenţii sociali trebuie să verifice aceste declaraţii. Ministrul Muncii a recunoscut că încă mai sunt copii abandonaţi, dar aceştia intră într-o altă formă de supraveghere şi îngrijire. ‘Am introdus şi în şcoli obligativitatea acordării de consiliere pentru aceşti copii, iar autorităţile locale trebuie să îşi crească atribuţiile în acest domeniu’, a mai spus Mariana Câmpeanu. Potrivit sursei citate, în cadrul Ministerului se lucrează la o strategie pentru copii, menită să le asigure acestora un standard de viaţă minim şi să reprezinte şi o formă de a suplini alocaţia care este foarte mică şi foarte greu de mărit per ansamblu. ‘Trebuie să dezvoltăm domeniul de servicii pentru copii. Indemnizaţia pentru copii este înfiorător de mică’, a afirmat Mariana Câmpeanu, citată de Agerpres.
Ministrul Muncii susţine, în continuare, acordarea de alocaţii diferenţiat pentru copii, în funcţie de venitul părinţilor, deşi Curtea Constituţională a respins un astfel de demers, considerând că alocaţia este un drept universal.