Ministrul a precizat însă că majorarea de 3,75 la sută va fi acordată retroactiv, dacă bugetul pe anul viitor va fi întârziat.
„Eu nu cred că preşedintele nu va promulga legea bugetului. De altfel, motivul nu e sustenabil de a trimite inapoi bugetul. Dacă va fi promulgată, pensionarii îşi vor primi pensiile majorate la 1 ianuarie. Dacă nu, primesc banii pe un talon de restanţe. Cred că o să le dăm o dată, pentru că banii sunt planificaţi cu 1 ianuarie”, a declarat Mariana Câmpeanu
În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupa întâi de muncă sau în condiţii speciale, ministrul Muncii este de părere că propunerile discutate în Parlament trebuie reanalizate. „Eu cred că legea trebuie întoarsă la comisie şi luate cele trei propuneri şi reanalizate şi să găsim o soluţie de compromis”, crede ministrul Muncii.
Bugetul asigurărilor sociale pe anul 2014 a fost adoptat, vineri seară, în comisiile parlamentare de buget-finanţe, cu 26 de voturi „pentru” şi două „împotrivă”, fiind introduse o serie de amendamente fără impact bugetar, dar care clarifică prevederile în vigoare pentru 2014 în cazul pensiilor, informează Mediafax.
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost amendat în comisii prin introducerea prevederii privind valoarea punctului de pensie pentru anul 2014, care se va situa la nivelul de 790,7 lei.
Un alt amendament a introdus indicele de corecţie în cazul calculării pensiilor, la nivelul de 1,07, conform Legii pensiilor.
De asemenea, în cazul consilierilor Curţii de Conturi s-a introdus posibilitatea ca aceştia să cumuleze pensia cu salariul şi să recupereze din acest buget despăgubirile obţinute în instanţă.
Amendamentele adoptate au fost acceptate de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, prezentă la dezbateri.
Bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor se ridică la 51,88 de miliarde de lei.