Criticii susţin că retragerea Statelor Unite din acordul climatic, care face parte din politica „America first”, va afecta capacitatea companiilor americane de a lucra peste hotare şi va bloca inovaţia.
Companiile de cărbune din Statele Unite susţin decizia preşedintelui Trump, argumentând că vor fi salvate locuri de muncă, iar reglementările vor fi slăbite.
„Schimbările climatice sunt reale. Industria trebuie să conducă şi nu să depindă de guvern”, a transmis, pe Twitter, Jeff Immelt, director executiv al General Electric.
Elon Musk, directorul Tesla, a confirmat că va renunţa să facă parte din grupul de consiliere al Casei Albe. „Plec din consiliile prezidenţiale. Schimbarea climatică e reală. Retragerea din acordul de la Paris nu este benefică nici pentru America, nici pentru restul lumii”, a scris, pe Twitter, Musk, conform Mediafax.
Directorul general al Walt Disney, Robert Iger, a anunţat, de asemenea, că va renunţa la funcţia de consilier.
Alte companii, printre care Morgan Stanley, PepsiCo, Walmart, Apple şi Google, au transmis declaraţii, joi, prin care au reafirmat angajamentele de protejare a mediului înconjurător.
Directorul Apple, Tim Cook, a declarat pentru Financial Times că a vorbit, miercuri, cu preşedintele Trump şi a încercat să îl convingă să păstreze Statele Unite în Acordul climatic, dar eforturile lui nu au fost suficiente.
Câteva companii energetice, precum Exxon Mobile şi Chevron, au cerut administraţiei Trump să se retragă din Acord.
Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat joi seară decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. „Acordul de la Paris este foarte nedrept faţă de Statele Unite”, a declarat Trump, denunţând faptul că alte ţări, precum India şi China, ar beneficia de condiţii mai bune în virtutea tratatului climatic. „Prin acordul de la Paris s-ar transfera locuri de muncă în afara Statelor Unite, alte ţări obţinând avantaje financiare în competiţia cu America”, a argumentat Donald Trump.