Marile economii emergente vor să propună un candidat comun la preşedinţia Băncii Mondiale

Marile economii emergente resping tradiţia ca preşedinţia Băncii Mondiale să revină automat unui american şi vor încerca să propună un candidat propriu pentru funcţia care va fi eliberată la jumătatea anului de Robert Zoellick, aflat la final de mandat, transmite Reuters.
Romania TV
26 feb. 2012, 13:38
Marile economii emergente vor să propună un candidat comun la preşedinţia Băncii Mondiale

Miniştrii Finanţelor din statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-au întâlnit la Mexico City în timpul summit-ului G20 din acest weekend pentru discuţii privnid deschiderea procedurii de desemnare a preşedintelui Băncii Mondiale pentru candidaţi indiferent de naţionalitate.

„Candidatura ar trebui să se bazeze pe merite, şi nu pe naţionalitate”, a declarat pentru presă ministrul de Finanţe al Braziliei, Guido Montega.

Un alt oficial din rândul delegaţiilor BRICS a afirmat că cele cinci state vor discuta susţinerea unui contracandidat propriu, care să concureze cu cel desemnat de Statele Unite.

Banca Mondială acceptă până la 23 martie propuneri privind succesorul lui Robert Zoellick, al cărui mandat de cinci ani se va încheia la finele lunii iunie. Instituţia vrea o decizie înainte de reuniunile de toamnă BM-FMI din aprilie.

O înţelegere informală între liderii mondiali care au înfiinţat Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial prevede ca şefia FMI să fie ocupată de un european, iar preşedinţia BM să revină unui american.

Tradiţia, respectată ca o regulă nescrisă a sistemului financiar şi economic mondial, a devenit tot mai contestată şi mai controversată în ultimii ani, odată cu ascensiunea marilor economii emergente.

Pe fondul rolului tot mai important al statelor în dezvoltare ca motoare de creştere economică mondială, guvernele ţărilor emergente vor mai multă greutate în stabilirea regulilor de funcţionare a sistemului financiar şi economiei globale.

Drepturile de vot ale marilor economii emergente în cadrul FMI au crescut mai accelerat în ultimii trei ani decât înainte de criza financiară mondială din 2008, erodând din voturile SUA şi ale statelor vest-europene.

Înlocuirea directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în 2011 a luat forma unei curse între candidatul susţinut de UE, ministrul francez al Finanţelor Christine Lagarde, şi mai multe nume vehiculate din partea economiilor emergente. Statele BRICS nu s-au putut pune de acord asupra unui candidat comun puternic, iar şefia FMI a revenit în final lui Lagarde.

„Este timpul să rupem tradiţiile care dictează ca SUA şi Europa să-şi împartă cele două funcţii, iar noi (statele emergente – n.r.) trebuie să facem eforturi pentru a ajunge la un consens”, a afirmat ministrul sud-african al Finanţelor, Pravin Gordhan, vorbind despre înlocuirea lui Zoellick.

Zoellick a decis să nu încerce să obţină un nou mandat de cinci ani, iar Washingtonul a arătat că vor prezenta în următoarele săptămâni un candidat.

Printre numele vehiculate drept posibili succesori din partea SUA se numără fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers, actualul secretar de stat Hillary Clinton şi ambasadorul american la ONU Susan Rice. Departamentul de stat a declarat că Clinton nu va accepta nominalizarea.

Banca Mondială a fost creată după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a finanţa reconstrucţia Europei şi dezvoltarea statelor sărace, iar preşedintele instituţiei are un rol important în modelarea politicii economice mondiale.

Miniştrii Finanţelor din statele G20, reuniţi în acest weekend la Mexico City, au indicat că ar putea răspunde favorabil la solicitarea venită din partea FMI privind consolidarea resurselor financiare ale instituţiei cu 500-600 miliarde de dolari pentru combaterea crizei datoriilor de stat din zona euro. Principala condiţie cerută de statele non-europene din G20 în schimbul acestui ajutor ar fi ca UE să angajeze resurse proprii de 1.000 miliarde de dolari, prin combinarea Fondului European de Stabilitate Financiară cu Mecanismul European de Stabilitate.

Alături de resursele existente ale FMI, de peste 350 miliarde de dolari, G20 şi UE ar crea o plasă de siguranţă de 1.950 miliarde de dolari.

Ministrul Finanţelor din Brazilia a spus însă că marile economii emergente vor accepta să participe la această schemă doar dacă vor obţine creşterea drepturilor de vot în cadrul FMI, pe lângă condiţia generală ca Europa să participe cu mai multe fonduri proprii la efort.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai