Ministrul Agriculturii din Slovacia, Samuel Vlčan, a anunțat că opt mari lanțuri de supermarketuri vor plafona prețurile a 400 de produse de bază.
Măsura va fi în vigoare trei luni, potrivit euractiv.com. Printre supermarketurile care au decis plafonarea prețurilor se află Tesco, Lidl, Kaufland și Billa. Metro este singurul mare magazin care a decis să nu le urmeze exemplul celorlalte supermarketuri.
Președintele Camerei de Comerț slovace, Martin Krajčovič, a subliniat că inițiativa îi va ajuta pe producătorii slovaci, în contextul în care cele mai multe produse vizate de măsură sunt fabricate în țară.
”Faptul că am selectat în principal alimente slovace poate crește și volumul vânzărilor acestora, ceea ce va sprijini mai mult producția internă”, a adăugat el.
Plafonarea prețurilor produselor respective în supermarketuri nu ar trebui să ducă la scumpirea altor alimente, deoarece comercianții cu amănuntul nu ar compensa profiturile pierdute, a mai spus el. ”Va exista în continuare concurență pentru alimente în afara listelor, este încă foarte puternică pe piața noastră”, a adăugat ministrul.
În februarie, prețurile alimentelor au crescut cu aproxmativ 29% în Slovacia față aceeași lună din 2022.
În România, preţuri tot mai mari în supermarketuri
Românii se vor confrunta cu cea mai solicitantă și costisitoare perioadă din ultimii ani. Odată cu venirea Sărbătorilor Pascale, vin și măririle prețurilor în supermarketuri.
Inflația crește din ce în ce mai mult, fără niciun gând de scădere. Rata anuală a inflației în februarie 2023 a crescut cu 0,4%, adică de la 15,1% cât era în prima lună a anului, la 15,5%. „Prețurile produselor alimentare se vor afla în prim plan în perioada următoare și nu exclud ca de Paște să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani, din România. Este vorba despre dorința supermarketurilor de a specula vânzările în creștere cu ocazia sărbătorilor.Inflația se va diminua semnificativ din a doua parte a anului măcar din prima efectului de bază. Anul trecut prețurile au crescut cel mai mult în toamna lui 2022, astfel că în toamna lui 2023 nu vom mai putea înregistra creșteri de peste 20-30% cât am văzut atunci. Prețurile se vor tempera, dar vor continua să crească. Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă pe tot parcursul acestui an, iar presiunea pe consum, principalul motor al economiei, se va accentua. Abia din 2024, în cazul în care toate stelele se vor alinia din punct de vedere economic, să ne așteptăm la o reducere semnificativă a inflației și la o revenire a consumului”, a explicat Adrian Negrescu.