Donald Trump a ameninţat că va impune taxe vamale pentru maşinile produse în străinătate, deoarece această practică îi costă locuri de muncă pe americani. El a salutat decizia Ford de săptămâna trecută de a anula planurile de construcţie a unei fabrici în Mexic, precum şi confirmarea planurilor Fiat Chrysler Automobiles de a crea încă 2.000 de locuri de muncă în fabricile din SUA.
Întrebată dacă ar vrea ca acelaşi lucru să se întâmple în cazul companiilor franceze Renault şi PSA Peugeot Citroen, lidera Frontului Naţional a răspuns: “El (Trump – n.r.) implementează măsuri pe care eu le cer de ani de zile”.
Ea a descris această politică drept “patriotism economic (şi – n.r.) protecţionism inteligent”.
“Nu mă deranjează să le explic companiilor franceze că nu pot scăpa de taxele pe care ar trebui să le plătească în Franţa, că nu pot merge în străinătate fără să sufere consecinţe (…). A fost făcută o alegere, o alegere de patriotism”, a atras ea atenţia.
Atât Renault, cât şi Peugeot au fabrici importante în Spania şi în Europa de Est, inclusiv în România.
Şi alţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din prmăvară au salutat atitudinea lui Trump faţă de Ford, inclusiv socialistul Arnaud Montebourg şi candidatul independent de stânga Jean-Luc Melenchon.
Protecţionismul şi agenda antiglobalizare a lui Le Pen au ajutat-o să obţină susţinere importantă în campanie. Majoritatea sondajelor de opinie o creditează cu intrarea în al doilea tur de scrutin, alături de conservatorul Francois Fillon, care ar urma, însă, să o învingă.
Politica industrială este una dintre diferenţele cheie dintre cei doi. Fillon are un program liberal, ce are ca scop reducerea implicării statului în mediul de afaceri.
Pe 1 decembrie, el a pledat pentru vânzarea acţiunilor statului în companiile importante, spunând că pachetul de aproape 20% dintre acţiuni pe care îl are Guvernul la Renault nu are nici un sens şi nu poate duce la evitarea construcţiei de fabrici în străinătate.