Este pentru prima dată când președinta FN va trebui să răspundă în fața unui judecător pentru acuzația de „incitare la ură rasială”. Întrebată marți de AFP în legătură cu prezența sa la audiere, într-o lună, dna Le Pen a răspuns: „Da, desigur! Nu vreau să ratez o astfel de ocazie”.
Citeşte şi: Marine Le Pen: Germania continuă să recruteze SCLAVI prin intermediul IMIGRAŢIEI în MASĂ
În decembrie 2010, în cadrul unei reuniuni publice în fața unor militanți ai partidului său la Lyon, Marine Le Pen, aflată în acea vreme în campanie pentru președinția FN, a denunțat într-un discurs „rugăciunile în stradă” ale musulmanilor, comparându-le cu ocupația nazistă din Franța în timpul celui de-al doilea război mondial, scrie Agerpres.
„Sunt dezolată, dar, pentru cei cărora le place mult să vorbească despre cel de-al doilea război mondial, dacă este vorba să se discute despre ocupație, se poate vorbi despre ea, de aceasta dată, pentru că este vorba despre o ocupare a teritoriului”, a declarat Le Pen în aplauzele asistenței.
„Este o ocupare a unor părți din teritoriu, a unor cartiere în care se aplică legea religioasă. Este o ocupație. Desigur, nu sunt blindate, nu sunt soldați, dar este totuși o ocupație și ea apasă asupra locuitorilor”, a adăugat ea.
Declarațiile președintei FN au dus la o anchetă preliminară a parchetului din Lyon pentru „incitare la ură rasială”. Ele au provocat, de asemenea, proteste din partea unor asociații antirasiste și două plângeri din partea unor asociații de luptă împotriva rasismului și a xenofobiei.
Citeşte şi:
Ancheta fusese clasată în septembrie 2011, dar una dintre asociații a făcut o sesizare la decanul judecătorilor de instrucție din Lyon și a fost deschisă o informare judiciară în ianuarie 2012.
Pe 2 iulie 2013, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea, iar Marine Le Pen a fost inculpată pe 10 iulie 2014. Pe 11 septembrie 2014, parchetul a cerut trimiterea președintei FN în fața unui tribunal corecțional.