Marioara Murărescu a murit. „Este foarte trist. Este o zi neagră, am pierdut un simbol. Ea a vorbit mereu despre lumină şi ea a fost cea care a adus lumină în sufletul oamenilor (…) Marioara întotdeauna sfătuia interpreţii. A fost alături şi de tineri, i-a încurajat, le explica cum să se îmbrace, cum să se poarte. A fost ca o fereastră deschisă spre viitor şi n-a făcut niciodată rabat de la calitate. Dumnezeu să o odihnească!”, a spus Sofia Vicoveanca.
Cântăreaţa a precizat că este la Suceava şi din păcate nu va putea participa la înmormântare, dar va fi alături de aceasta cu sufletul. „Eu am ţinut legătura cu ea şi când era internată la Elias, am fost aproape de ea ca să ştie că nu este singură”, a mai spus Sofia Vicoveanca. „Este o pierdere uriaşă”, a mai spus interpreta de muzică populară.
Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.
Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.
Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.
Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este „ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta”.
Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric”, difuzată pe TVR.
Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric” (2000), lucrarea „Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”).
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cântecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragoş Vrânceanu” (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos – 1998.
În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.
Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia „Mari interpreţi de folclor”, volumul I – „Maria Lătăreţu”, de Marioara Murărescu.
MARIOARA MURĂRESCU ERA internată, din 9 august, la Spitalul Elias din Capitală, pentru continuarea îngrijirilor medicale.
MARIOARA MURĂRESCU a fost diagnosticată cu cancer la sân din 2008. Au urmat mai multe operații și ședințe de chimioterapie, pentru a ține cancerul sub control, însă, după o perioadă, acesta a revenit și a afectat și alte organe.
MARIOARA MURĂRESCU a fost internată în iunie la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, unde a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală.
Marioara Murărescu este realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric”, difuzată pe TVR. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice. Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea”.
Mărioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler. În cadrul ceremoniei de la palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat: „Este pentru mine o decorare ușoară pentru că nu trebuie să explic. O știu toți românii, știu toți cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care ați căutat în tezaurul folclorului românesc. Știm toți câtă bucurie ne-ați adus prin promovarea tradițiilor populare și mai ales prin promovarea unor artiști populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteți-mi să vă mulțumesc în numele românilor și al meu personal.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric” (2000), lucrarea „Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”).
MARIOARA MURARESCU, autobigrafie
Marioara Murarescu se prezinta: „M-am nascut la Lugoj, la inceputul unei toamne frumoase, intr-o familie de oameni simpli dar care m-au inconjurat cu dragostea lor in fiecare zi din viata mea. Am avut parte de o copilarie ca in povesti si cu greu mi-as fi putut dori mai mult, pentru ca nu mi s-a spus prea des „nu se poate”.
Am inceput sa merg la scoala exact la 7 ani, pentru ca sunt nascuta in prima zi de scoala, ca eleva a Scolii Generale nr 3 din Lugoj, dar vacantele mi le petreceam, din prima pana in ultima zi, la Honorici, un sat pitoresc, asezat pe trei dealuri, pe care le-am batut centimetru cu centimetru in fiecare vacanta. Parintii si bunicii mei, atat cei paterni de la Honorici, cat si cei materni de la Susani, m-au crescut cu dragoste, fara prea multe restrictii, dar totusi au reusit sa ma faca sa inteleg chiar din primii ani de viata, ce se asteapta de la mine. Tot de la ei am mostenit dragostea pentru muzica populara si pentru muzica in general. Tata imi spunea adesea ca „ma face artista” si doar de putine ori m-am gandit sa urmez alt drum, dar se pare ca Dumnezeu a vrut totusi sa implineasca visul tatalui meu.
Acesti ani minunati m-au inspirat si continua sa ma inspire in multe dintre textele mele. Tot la 7 ani am inceput sa studiez vioara la scoala de muzica din Lugoj. Nu stiu de ce am ales vioara, cred ca mi-a placut sintagma „vioara e regina instrumentelor”. La 13 ani am plecat la Timisoara, la Liceul de Arta „Ion Vidu” in clasa a saptea, am muncit din greu, dar la liceu am intrat cu 10, la sectia canto. A fost o mare bucurie si o mare realizare.
Au urmat apoi anii de facultate la Universitatea de Vest, sectia romana-franceza. In toata aceasta perioada am cantat si am colaborat cu cele mai prestigioase ansambluri din Timisoara, am participat la diverse concursuri nationale, de fiecare data reusind sa aduc acasa unul dintre primele premii. Desigur, toate aceste reusite mi-au dat curaj si incredere sa perseverez, sustinuta in continuare de familia mea. Dupa absolvirea facultatii am lucrat timp de cativa ani la catedra, ca profesor de limba romana implinindu-mi unul din visele de copil, indelung exersat cu papusile mele. Timpul nu mi-a mai permis insa sa urmez o cariera didactica asa ca in ultimii ani m-am dedicat doar muzicii.
Am facut diverse inregistrari, concretizate in albume, fiecare reprezentand o etapa din viata mea, dar cel mai important moment in cariera mea muzicala a fost intalnirea cu doamna Marioara Murarescu, cea care mi-a deschis drumul spre o alta lume, spre un alt nivel la care nu indrazneam sa sper. A fost un moment de cotitura in cariera mea, care mi-a dat ocazia sa cant alaturi de cei mai mari solisti din tara, sa-mi vad numele pe afise in diverse distributii de invidiat. Aceasta meserie mi-a oferit ocazia sa vad lumea. Am vizitat o buna parte dintre tarile Europei, Statele Unite ale Americii, Canada, Emiratele Arabe si lista este deschisa.
Ma simt norocoasa ca pot sa fac dintr-o pasiune un mod de viata, si nu-i pot multumi lui Dumnezeu indeajuns pentru cat de darnic a fost cu mine.”
Totul s-a schimbat după descoperirea cancerului
MARIOARA MURĂRESCU: „Viaţa mea s-a schimbat nu după intervenţia chirurgicală, ci atunci când am aflat adevărul despre boala mea. A fost şocant, atunci a fost hotarul. Echipa profesorului Blidaru m-a ajutat foarte mult. La spitalul Fundeni, până şi portarii mă întrebau de sănătate”.