MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. În august 2013, după ce a fost internată în spital timp de două luni, Marioara Murărescu se simţea bine şi avea în plan să continue proiectul ei de suflet „Tezaur Folcloric”.
Citeşte şi Marioara Murărescu, confesiuni ŞOCANTE de pe PATUL de spital
„Mulţumită lui Dumnezeu sunt mai bine. M-au externat de la Cluj zilele trecute şi sunt în perioada de recuperare. Toată vara am avut program de reluări cu ediţii ale emisiunii „Tezaur Folcloric”. Vom reveni la filmări, la TVR, când se vor întoarce şi copiii din echipă de la mare. Am intrat deja în programul normal. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, e mare Dumnezeu. În septembrie pregătim un concert la Sala Palatului„, spunea Marioara Murărescu în august.
Cu o lună înainte de a se externa, Marioara Murărescu avea în plan să scrie şi o carte autobiografică. Realizatoarea emisiunii „Tezaur Folcloric” dorea să scris despre relaţia pe care a avut-o cu Elan şi cu Nicu Ceauşescu.
MARIOARA MURĂRESCU s-a născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel şi a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric”, difuzată pe TVR, potrivit Mediafax.
VEZI ŞI MARIOARA MURĂRESCU, imagini de acum 30 de ani. Cum arăta realizatoarea în tinereţe VIDEO
Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric” (2000), lucrarea „Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”).
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cântecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragoş Vrânceanu” (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos – 1998.
În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.
Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia „Mari interpreţi de folclor”, volumul I – „Maria Lătăreţu”, de Marioara Murărescu.