Măriri substanţiale pentru salariile medicilor. 5.700 lei pentru un medic rezident, 12.500 lei pentru un medic primar

LEGEA SALARIZĂRII. În sănătate urmează a fi creşteri şi de 200% până în 2022, potrivit draftului legii salarizării unitare, proiect care urmează să ajungă luni în Senat pentru vot. Printre cele mai mari creşteri salariale vor fi ale medicilor primari şi specialişti, rezidenţilor şi asistenţilor medicali.
Filip Stan
19 mai 2017, 16:59
Măriri substanţiale pentru salariile medicilor. 5.700 lei pentru un medic rezident, 12.500 lei pentru un medic primar

LEGEA SALARIZĂRII. Un medic primar din unităţi sanitare şi de asistenţă medico-socială are, în prezent, un salariu de puţin peste 4.500 lei. Potrivit legii salarizării, acesta va avea în anul 2018 un venit de 12.500 lei. Un doctor specialist ar urma să ajungă de anul viitor la un salariu de 9.900 lei, faţă de 3.544 cât primeşte acum.

Potrivit draftului, în proiect este prevăzută creşterea veniturilor rezidenţilor, astfel: celor din anul I ar urma să le crească salariile de la 2.105 la 5.700 lei, celor din anul II de la 2.361 la 6.100 lei, celor din anul III de la 2.635 la 6.700 lei. Rezidenţii din anii IV şi V ar urma să aibă venituri de 7.300 lei, faţă de 2.709 lei, iar cei din anii VI şi VII 7.900 lei, de la 3.262 lei. Şi medicii stomatologii din spitalele de stat vor avea salarii mai mari, de 9.900 lei faţă de 3.544 lei.

Vezi si: LEGEA SALARIZĂRII. Măriri salariale pentru cadrele didactice, un educator va avea între 4.000 şi 4.400 de lei

Potrivit mediafax, un manager al unui spital clinic cu peste 400 de paturi va avea din anul 2018 salariul de 14.257 lei, faţă de 12.608. Un director al unui spital cu mai puţin de 400 de paturi, va avea 7.478 lei faţă de 5.982 lei.

Creşteri salariale vor avea şi asistenţii medicali, farmaciştii şi şoferii de pe ambulanţă.

  • asistenţii medicali-  4.087 lei, faţă de 2.389 lei
  • farmacist primar- 7.186 lei, faţă de 5.789 lei.
  • şofer de ambulanţă- 4.130 lei, faţă de puţin peste 2.000 lei

LEGEA SALARIZĂRII. Comisia de Muncă din Senat a adoptat, joi, cu 6 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 4 abţineri, Raport favorabil la proiectul Legii salarizării, după 3 zile de dezbateri. Proiectul de lege va intra, luni, în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final. Camera Deputaţilor este for decizional. Legea ar urma să intrare în vigoare la 1 iulie, potrivit declaraţiilor politice făcute de majoritatea parlamentară şi de liderii PSD.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Pentru orice medic, impozitul pe salariu va fi zero, indiferent de salariu

Raportul de admitere a fost adoptat cu 6 voturi ”pentru” (PSD şi UDMR), 1 vot ”împotrivă” (USR) şi 4 abţineri (PNL şi PMP). Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prezentă pe tot parcursul dezbaterilor legii salarizării din comisia de muncă a Senatului, le-a mulţumit tuturor, inclusiv opoziţiei. 

”Mulţumesc pentru eforturi, inclusiv opoziţiei pentru că au avut câteva amendamente foarte bune de natură corecteze legea astfel încât să iasă o lege cât mai corectă, cât mai bună din Parlament”, a spus Olguţa Vasilescu la finalul dezbaterilor din comisia de muncă. 

Raportul comisiei urmează să fie trimis plenului Senatului pentru dezbatere şi vot final, preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD) spunând că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil luni.

CITEŞTE ŞI NOUA LEGE A SALARIZĂRII UNITARE. Ce salarii vor avea profesorii şi medicii rezidenţi, după majorarea lefurilor

LEGEA SALARIZĂRII. Senatul este primă cameră sesizată pe legea salarizării, urmând ca forul decizional sa fie Camera Deputaţilor, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 iulie 2017.

Potrivit noilor grile prezentate sindicatelor un profesor debutant cu studii superioare de scurta durata ar urma sa primeasca de la 1 ianuarie 2018 un salariu de aproape 2.600 de lei brut, cu peste 500 de lei in plus, iar pana in 2021 sa ajunga la aproape 3.300 de lei brut. in timp ce leafa unui dascal cu o vechime de peste 25 de ani si grad didactic 1 va porni de la 4.000 de lei brut si va ajunge la peste 5.000 de lei, brut.

In sistemul de invatamant universitar, salariul unui asistent va fi de 3.000 de lei brut, adica cu o mie de lei mai mult, si va ajunge in patru ani la 3.400 de lei brut. in timp ce un conferentiar cu peste 25 de ani vechime va avea de la 1 ianuarie in jur de 6.600 de lei, iar un rector peste 10.000 lei.

Si in sanatate sunt estimate cresteri substantiale de salarii. Sub pretextul ca sistemul sanitar are mare nevoie de personal, Ministerul Muncii va mari salariile in acest sector intr-o singura transa. De majorare nu beneficiaza, insa, toata lumea. Adica debutantii, asistentele, dar si restul personalului medical mai au de asteptat pana in 2021.

În plus, sustin sindicatele, medicii sunt folositi partial de minister pentru a justifica o alta categorie de bugetari care vor incasa 100% de la anul. Este vorba despre alesii locali, de la viceprimar pana la Presedintele Romaniei, care vor lua integral salariul majorat, indexat anual in mod subtantial.

CITEŞTE ŞI Ministrul Muncii: Legea salarizării va aduce o creştere medie a salariilor cu 56%. Există şi salarii care vor scădea

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)