„În şedinţa de Guvern, Ministerul Muncii a adoptat o hotărâre de Guvern privind acordarea unor ajutoare de urgenţă în următoarele cuantumuri. Ştim cu toţii că la Vâlcea a avut loc un accident nefericit şi ne dorim să sprijin familiile aparţinătoare victimelor de acolo.
Se acordă prin HG de azi o sumă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană decedată. 8.000 de pentru fiecare persoană rănită şi 5.000 de lei pentru fiecare persoană aflată în şoc traumatic”
În urma exploziei de la Uzina Mecanică Băbeni S.A, patru persoane au murit, trei persoane au fost rănite şi două au suferit şoc traumatic.
„Vreau să stabilim un lucru. Ministerul Muncii nu se ocupă de acest lucru. Ministerul Muncii se ocupă de pensiile din sistemul public de pensii, iar fiecare minister în parte îşi face politica pe salarizare şi pe pensii. Mă refer la cele pe legi speciale. Azi în şedinţa de Guvern nu s-a luat nicio decizie în acest sens”.
Întrebat când va veni Ministerul Muncii o nouă formulă de recalculare a pensiei, Marius Budăi a explicat că nu există o nouă formulă de recalculare a pensiilor.
„Avem o lege pe care o să o punem în vigoare. Avem un pachet social pe care o să-l punem în vigoare începând din ianuarie 2022. „, a spus Marius Budăi.
„Aceste lucruri se vor hotărî exact înainte de buget, în acea ordonanţă pe care o dă Guvernul în fiecare an, la sfârşit de an”
Cât despre indemnizaţia de hrană, Budăi a spus că „nu este nimic stabilit până la această oră vizavi de aceste sporuri şi indemnizaţii”
„Au existat discuţii în Guvern. Aş prefera la chestiuni de linie de ministere să văd răspundă miniştrii de resort. Nu avem azi o decizie”
Despre voucherele de vacanţă, Marius Budăi a afirmat că a fost deja „o discuţie” pe acest subiect în Guvern.
„Noi, ministerele iniţiatoare, au propus prelungirea voucherelor de vacanţă care mai sunt şi care din cauza pandemiei nu au putut fi folosite şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor”, a explicat ministrul Muncii.
Marius Budăi a afirmat că valabilitatea voucherelor nefolosite va fi prelungită până la sfârşitul anului viitor. „Asta este propunerea. Vedem ce iese din cadrul avizărilor interministeriale”.
„Într-o primă discuţie am înţeles de la ministrul IMM-urilor că a trecut voucherele din 2020. Ştiu că în piaţă mai sunt vouchere din 2019. O să discutăm în Guvern şi cu siguranţă când va fi OUG. Este pusă doar în transparenţă. Vom decide forma finală. Se aşteaptă observaţii de la celelalte ministere de resort”, a explicat Budăi.
„Nu ştiu unde aţi văzut dumnevoastră a 13-a pensie. Nu scrie nicăieri. Scrie despre a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi. Acel ajutor de 1.200 de lei este acordat în luna ianuarie pentru cei cu venituri până în 1.600 de lei. Cu toţii am fost de acord că trebuie să-i sprijinim pe cei cu venituri mai mici”
Întrebat dacă aceste ajutoare ar putea fi acordat persoanelor cu venituri minime, Budăi a afirmat că „este o ideea, dar nu a fost în discuţie”.
„În lege nu scrie pensii speciale. Pensiile speciale sunt cunoscute în comunicarea publică. Noi vorbim de indemnizații speciale. 9,4% din PIB? Aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a cuprins acest lucru în PNRR, în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar este de 13%. De ce USR şi domnul Ghinea i-a vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri, întrebaţi-l pe dumnealui”, a mai precizat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a criticat procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, cuprins în PNRR,
„Nu îl înţelege. De ce UE tinde spre 13% şi are acum 13%. Noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%. Personal, nu înţeleg”, a mai precizat Budăi.
De asemenea, ministrul Muncii a fost întrebat despre inechităţile care s-ar putea produce prin faptul că procentul cu care creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei este mai mare decât cel cu care se majorează celelalte pensii, mai exact cu 10%.
„Traversăm o perioadă foarte grea şi numai noi România, ci întregul glob pământesc din punct de vedere economic şi sanitar. PSD face parte din această coaliţie şi a venit cu un anumit pachet social. Le mulţumesc partenerilor din coaliţie că au acceptat acest pachet social. Viziunea noastră e să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii. Asta ne dorim să facem prin această majorare şi asta va face acest Guvern.
Să nu îşi închipuie cineva că cu aceste majorări noi îi vom îmbogăţi pe pensionari. Nu! Încercăm doar să creem un scurt în jurul pensionarilor în faţa acestui val de scumpiri năprasnice. Cu siguranţă, pe viitor trebuie să gândim majorări pentru că nivelul pensiilor în România este mult mai mic faţă de media UE”
„Prin PNRR s-a cuprins o consultanţă pentru o nouă lege a pensiilor şi a salarizării. În programul de guvernare nu vorbim de o nouă lege a pensiilor, ci despre modernizarea actualei legi a pensiilor. Avem la dispoziţie 120 de zile să stabilim un calendar de implementare (cu privire la majorarea pensiilor). Deocamdată, prioritatea pentru Ministerul Muncii şi acest Guvern este implementarea pachetului social care trebuie implementat din ianuarie pentru a veni în sprijinul oamenilor şi a traversa această perioadă grea”.
„Am văzut răspunsul preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. (…) Nu sunt bani faţă de ce priorităţi? Noi suntem la guvernare. Facem parte din această coaliţie. Trebuie să ne îngrijim şi de investiţii şi de creşterea economică, dar o creştere economică ce nu se regăseşte în buzunarul cetăţeanului nu este o creştere reală”
Chiar de Ziua Naţională, noul ministru al Muncii a anunţat la România Tv că pensionarii cu pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei vor primi în luna ianuarie cea de-a 13-a pensie.
„Majoram pensia minima de la 800 la 1000 de lei, mărim valoarea punctului de pensie si acordam acel sprijin pensionarilor care au pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei. Prin aceste masuri vrem să facem un scut care sa-i apere pe părinţii şi bunicii noştri”, a declarat ministrul.
Marius Budăi a explicat că a 13-a pensie va fi acordată pensionarilor după ce se va face indexarea pensiilor.
„Este normal să se facă indexarea, după care să se aplice acea măsură. Noi am discutat că trebuie sa-i sprijinim pe cei cu pensiile mici, mai ales în aceasta perioadă”, a explicat ministrul Muncii.
De asemenea, Adrian Câciu, noul ministru al Finanţelor, a anunţat la România Tv că se ia în calcul o echilibrare a pensiilor speciale. Cei vizaţi sunt pensionarii militari.
Citeşte şi: Adrian Câciu anunţă ce se întâmplă cu pensiile speciale: „Există o problemă, trebuie să facem o echilibrare”