Marius Budăi a anunţat, la finalul şedinţei de guvern, că a fost adoptat un program de interes naţional pentru serviciile sociale destinate persoanelor varstnice. Acesta este finanţat din bugetul de stat şi se va derula pe o perioadă de 24 de luni.
Citeşte şi Veste bună pentru milioane de români. Voucherele de de 250 RON au fost aprobate de UE
Ministrul Muncii a anunţat ce proiecte au fost adoptate în şedinţa de guvern de miercuri, 30 martie.
„A fost adoptata strategia natională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027. Este un document premergator, o conditie impusa pentru tot ceea ce inseamna accesarea fondurilor europene în următorul exercitiu financiar. Ne propunem să scădem numărul persoanelor expuse la saracie, sa reducem cu 7 la suta. Sunt servicii care vor fi conexe. Vrem să calificam în parteneriat cu mediu privat astfel incat oamenii sa aiba competentele necesare pentru cerintele mediului privat.
A doua măsura luata in Guvern este un program de interes national pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice. Este finanţat din bugetul de stat. Se va derula pe o perioada de 24 de luni, vom înfiinţa 100 de centre de servicii sociale fără cazare pentru persoane vârstnice.
A treia măsură este o reformă a economiei sociale din PNRR. Ne propunem o simplicare si o diversificare a finantarilor pentru intreprinderile sociale, astfel încat economia socială să fie trasată către localităţi să către nevoile localitatilor respective, mai ales pentru a spriji întreprinzătorii să creeze locuri de muncă pentru cetăţeni”, a declarat ministrul la finalul şedinţei de guvern.
Klaus Iohannis a semnat decretele. Schimbări importante legate de pensii şi concedii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că a discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii şi că au stabilit ca procesul de recalculare a pensiilor să continue. Marius Budăi a vorbit şi despre o posibilă creştere a pensiilor, dar nu a putut da un răspuns cert pe această temă, spunând din nou că totul depinde de o „flexibilizare” a PNRR.
„Eu am discutat cu colegii din Casa Naţională de Pensii Publice şi cu cei din ţară şi foarte clar am stabilit împreună cu domniile lor că vom continua acest proces. Noi suntem acum în perioada în care, dosar cu dosar, se introduce în formatul electronic, dosar cu dosar se separă stagiile de cotizare în stagiile de cotizare perioadă contributivă şi stagiile de cotizare perioadă necontributivă sau asimilată. Noi lucrăm în continuare. Atunci când va fi terminată şi asistenţa tehnică din partea Băncii Mondiale, când vom şti şi care este drumul de urmat cu legea, ce avem sau nu îmbunătăţit, cu siguranţă ne va fi mult mai uşor, pentru că în această perioadă noi în paralel lucrăm, în continuare, la recalculare”, a declarat ministrul Muncii, luni seară, la Realitatea Plus.
Ministrul a precizat, întrebat dacă există perspectiva majorării pensiilor, că înţelege aşteptările pensionarilor, dar nu poate da un răspuns, pentru că nu există o decizie luată în coaliţie şi nu vrea să „dezamăgească”.
„Clar este că avem anumite scenarii, avem anumite discuţii, a intervenit peste toate crizele şi criza asta din energie şi ce este acum. Nu sunt scuze. Din contră, pentru mine reprezintă motive în plus să mă ţin în continuare, indiferent de ce motive găsim, eu fac apel la toţi cei care sunt specialişti să găsim împreună soluţii cum să putem discuta o anumită flexibilizare, că nu e o renegociere în totalitate a PNRR-ului, e o discuţie pe o reformă asumată, mai ales că sunt lucruri neprofesioniste şi neconforme acolo. Asta este, nu este o renegociere din temelii a PNRR, este o flexibilizare, a regândire a unei părţi dintr-o reformă, nu este nimic altceva”, a adăugat Marius Budăi.