Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, vine cu o mulțime de schimbări pentru pensionarii români, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta de pensionare.
Cea mai importantă dintre ele se referă la recalcularea veniturilor și la creșterea acestora începând tot cu 1 septembrie. Potrivit noii legi a pensiilor, ”indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.
Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.
Pensii 2024. Cea mai bună veste pentru 5 milioane de seniori, s-a aprobat în ultima şedinţă de Guvern. Există şi vestea proastă, creşte vârsta de pensionare pentru femei
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor. ”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm. La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi n direct la România TV.
”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoia de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi .
În spațiul public au apărut, însă, tot felul de informații cu privire la vârsta de pensionare. Marius Budăi susține însă că românii nu au absolut niciun motiv pentru care să își facă griji.
„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește că după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață. O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată. Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a explicat fostul ministru în exclusivitate la România TV.
Pe de altă parte, este prevăîzută clar egalizarea vîrstei de pensionare la 65 de ani, între bărbaţi şi femei, iar introducerea unui sistem de punctaj pentru cei care stau mai mult în câmpul muncii reprizintă o formă mascată de creştere a vârstei de pensionare.
Pensii 2024: Guvernul a aprobat miercuri normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public.
Marcel Ciolacu a spus din nou că nici o pensie nu va scădea ca efect al noii legi. „Un alt subiect extrem de important de astăzi este despre pensii. Aprobăm normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public.
Un element fundamental al acestor norme este că nici o pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a declarat Marcel Ciolacu
Pensii 2024: Majorarea pensiilor din septembrie nu va fi posibilă pentru o categorie numeroasă de pensionari. Aproape 2 milioane de români nu vor primi pensii majorate de la 1 septembrie, după recalculare.
Cei care nu primesc bani în plus la pensie sunt cei care au muncit 25 de ani sau mai puțin. Ei nu pot primi punctele de stabilitate și acesta este motivul pentru care nu vor primi mai mulți bani.
Aceste puncte se acordă celor care au muncit peste 25 de ani.
Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește, potrivit noii legi, o serie de bonusuri.
Aceste bonusuri se traduc în puncte de pensie: