Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Marius Budăi, fostul ministrul al Muncii, a explicat ce înseamnă creșterea vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor.
Filip Stan
02 mart. 2024, 10:18
Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare
Anunțul de ultimă oră făcut de Marius Budăi! Cum se modifică vârsta de pensionare

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, vine cu o mulțime de schimbări pentru pensionarii români, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta de pensionare.

Cea mai importantă dintre ele se referă la recalcularea veniturilor și la creșterea acestora începând tot cu 1 septembrie.  Potrivit noii legi a pensiilor, ”indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.

Pensii 2024. Cea mai bună veste pentru 5 milioane de seniori, s-a aprobat în ultima şedinţă de Guvern. Există şi vestea proastă, creşte vârsta de pensionare pentru femei
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor. ”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm. La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi n direct la România TV.

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoia de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi .

Marius Budăi: ”Creșterea vârstei de pensionare nu există!”

În spațiul public au apărut, însă, tot felul de informații cu privire la vârsta de pensionare. Marius Budăi susține însă că românii nu au absolut niciun motiv pentru care să își facă griji.

„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește că după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață. O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată. Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a explicat fostul ministru în exclusivitate la România TV.

EXCLUSIV | Vești bune pentru toți pensionarii României! Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. ”Până la sfârșitul lunii august”

Pe de altă parte, este prevăîzută clar egalizarea vîrstei de pensionare la 65 de ani, între bărbaţi şi femei, iar introducerea unui sistem de punctaj pentru cei care stau mai mult în câmpul muncii reprizintă o formă mascată de creştere a vârstei de pensionare.

Pensii 2024: Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru recalcularea pensiilor din sistemul public

Pensii 2024: Guvernul a aprobat miercuri normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public.

Marcel Ciolacu a spus din nou că nici o pensie nu va scădea ca efect al noii legi. „Un alt subiect extrem de important de astăzi este despre pensii. Aprobăm normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public.

Un element fundamental al acestor norme este că nici o pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a declarat Marcel Ciolacu

Pensii 2024: Majorarea pensiilor din septembrie nu va fi posibilă pentru o categorie numeroasă de pensionari. Aproape 2 milioane de români nu vor primi pensii majorate de la 1 septembrie, după recalculare.

Cei care nu primesc bani în plus la pensie sunt cei care au muncit 25 de ani sau mai puțin. Ei nu pot primi punctele de stabilitate și acesta este motivul pentru care nu vor primi mai mulți bani.

Aceste puncte se acordă celor care au muncit peste 25 de ani.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește, potrivit noii legi, o serie de bonusuri.

Aceste bonusuri se traduc în puncte de pensie:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
    0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
    un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'