Am semnat două OUG extrem de importante. Prima am semnat-o împreună cu doamna Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut şi negociat în programul de guvernare. OUG a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare şi când va primi avizul va fi promovată în şedinţa de Guvern.
A doua OUG se referă la majorarea pensiilor. Pensia minimă se va majora de la 800 la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 1.442 la 1.586 de lei.
Aceste două OUG sunt extrem importante şi au fost negociate de PSD în cadrul coaliţiei. Ştim cu toţii prin ce perioadă grea trecem acum şi suntem obligaţi să-i ajutăm pe cetăţenii români.
Nu e vorba despre a 13-a pensie. E o sumă pe care am gândit-o în programul de guvernare, să o acordăm o singură dată în luna ianuarie, astfel încât cetăţenii români şi cei cu pensii mai mici să fie protejaţi în faţa acestui val de scumpiri. În momentul în care se va lua o decizie pentru forma finală în coaliţie, o vom anunţa.
Discuţii sunt în coaliţie pentru forma finală, nu să se dea sau să nu se dea. Variantele de lucru sunt acum în coaliţie.
Nu s-a discutat despre vouchere, ci doar despre sume de bani.
Este a cea instituire de indemnizaţie a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi care face parte din OUG cu majorarea alocaţiilor.
În calendarul de guvernare avem o perioadă de 120 de zile în care vom anunţa un calendar de implementare a legii pensiilor şi un calendar de implementare a legii salarizării unitare.
„Aşa cum scrie în programul de guvernare, în 120 de zile avem perioadă asumată să anunţăm acel calendar. Dacă în coaliţie se vor lua alte decizii, cu siguranţă, noi, miniştrii, le vom pune în practică”.
Este o discuţie (despre deducerile fiscale) pe care Gabriela Firea, ministrul Familiei, o poartă cu ministrul Finanţelor şi sunt sigur că va informa. Este o problemă legată de Ministerul Familiei. Doamna ministru o va anunţa.
„În acest an, cheltuiala cu pensiile a fost de 95 de miliarde de lei. Pentru anul următor avem un supliment de 11 miliarde, adică 106 miliarde. Nu depăşim acel prag (de 9,4% din PiB).
Este o discuţie largă asupra acelui prag. Vreau să vă spun foarte clar că am cerut explicaţii colegilor din cadrul Ministerului Muncii, de la Ministerul Muncii către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Nu a plecat nicio propunere de prag.
De ce a introdus domnul Ghinea acel prag, este o întrebare la care încă nu am răspuns. E un jalon trasat pentru discuţiile anului 2023.
Întrebat dacă va purta discuţii cu Comisia Europeană privind PNRR, Budăi a spus că vor exista o „serie de discuţii ca să îndreptăm o serie de lucruri care nu sunt la locul lor şi unul dintre ele este acest prag”.
Cât despre impactul bugetar pentru toate aceste măsuri, Budăi a spus că este vorba despre „11 miliarde suplimentar la pensii şi 1,9 miliarde de lei la locaţii şi 225 de milioane de lei pentru a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi”.
În programul de guvernare nu vorbim de o nouă lege a pensiilor, ci aplicare şi modernizarea legii 127. Domna Raluca Turcan a lansat procedura de licitaţie. Suntem în interiorul procedurii de licitaţie pentru consultanţă. Dacă în urma consultanţei şi mi-aş dori ca în urma consultanţei, să iasă lucruri bune ca să le trecem în lege, le vom scrie şi le vom aplica. Nicio lege din lume nu este perfectă, totul e perfectibil.
Nu e neapărat legea PSD. E o lege promovată de PSD. Toate casele de pensii au avut în acel comitet de lucru al legii cel puţin un specialist.
Privitor la pensionari şi la copii, PSD are o singură prioritate: bunăstarea cetăţenilor.
Salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2022 va fi de 2.550 de lei brut garantat în plată. Voi convoca un consiliu naţional tripartit pentru o primă întâlnire cu noul Guvern. Ne dorim foarte mult ca dialogul social în România să fie înt-adevăr dialog social.
Dialogul cu partenerii sociali – patronate şi sindicate – să fie într-adevăr un dialog. Şi în mandatul trecut am avut un dialog constant cu ei.
Avem un proiect în care să acordăm voucherele de vacanţă şi pe anul 2022.
Întrebat dacă va rămâne salariul minim diferenţiat în funcţie de studii, Budăi a spus că a rămas doar salariul de 2.550 de lei.
Cât despre majorarea salariului minim pentru cei care lucrează în construcţii, Marius Budăi a afirmat că autorităţile „se luptă ca acele facilităţi” încă să mai rămână.
„Sunt aceste măsuri de apărare a puterii de cumpărare. Restul ce ţine de măsurile pe agricultură o să vă comunice ministrul Chesnoiu. Pentru Ministrul Muncii, apărarea puterii de cumpărare este pe primul loc.
În Parlament, am aprobat împreună cu PNL reducerea TVA pentru lemne, pentru persoane fizice, cât şi pentru persoanele juridice, cu plafonarea preţurilor, cu acele compensaţii ale facturilor.
„Acest calendar de 120 de zile din programul de guvernare ţine cont de condiţionalităţile din PNRR. Când vom putea să le renegociem cu Comisia Europeană, trebuie să ţinem cont de ele. Îmi doresc o recalculare cât mai rapidă. Prefer să am analiza într-un interval de 120 de zile”
„Am o poziţie extrem de interesantă. Tot timpul Ministerul Muncii a decontat chestiunile acestea cu pensiile speciale. Sunt ministere de resort care se ocupă. Mă refer la Apărare şi Justiţie. Cu siguranţă că fiecare ministru în pare are deja o politică a acestor pensii.
Referitor la pensiile, indemnizaţiile primarilor, se va lua o decizie în interiorul coaliţiei. Acele indemnizaţii ale primarilor privesc bugetele locale, nu bugetul Ministerului Muncii”.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat, miercuri, în direct la România TV, că pensiile și alocațiile vor crește cu 10% din luna ianuarie.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că bugetul pentru 2022 ar trebui să treacă prin Parlament până la sfârşitul lunii decembrie, însă în acest moment liderii coaliţiei vorbesc despre tăieri de salarii şi de pensii, în loc de introducerea facturării electronice în „zonele în care există marea evaziune”.