Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile vor fi majorate „sigur” de la 1 ianuarie 2023, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor, Marius Budăi a spus: „Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre.
Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”.
Budăi a adăugat că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.
„Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a menţionat ministrul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, referitor la procentul de 11 la sută avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că o astfel de creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a discutat în partid că procentul cu care se pot majora pensiile nu trebuie să producă un deficit mai mare la buget, iar în acest moment limita de creştere este de aproximativ 11%.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat cu privire la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că această creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii, atât timp cât există un anumit buget pentru acestea. „Solicitarea mea către Executiv a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a adăugat şeful statului.
„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate, atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget. Ori datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern. Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Praga dacă e îndestulător procentul de 11% pentru creşterea pensiilor avansat de premierul Ciucă, în condiţiile în care inflaţia e cu mult peste 11%.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, că în şedinţa conducerii PNL a fost discutat procentul cu care pot fi majorate pensiile, astfel încât să nu producă un deficit mai mare pe bugetul de pensii. „În acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a mai spus premierul, el arătând că la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre. Marius Budăi ar dori o creştere mai mare de rata inflaţiei.