Marius Budăi despre proiectul legii pensiilor: Avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile

Marius Budăi, inistrul Muncii, a dmeclarat luni că proiectul de lege a pensiilor repară inechităţile existente acum în sistem şi respectă pilonul principal - contributivitatea.
Romania TV
10 dec. 2018, 17:26
Marius Budăi despre proiectul legii pensiilor: Avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile

„Sunt de părere, şi eu şi colegii mei, că avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile care au fost până acum şi pentru a încerca să respectăm acel principiu, acel pilon principal al acestei legi şi anume contributivitatea. Ca elemente de noutate pe această lege, vorbim de contributivitate şi trebuie să avem la muncă egală, la prestaţii egale, să avem aceeaşi pensie, să terminăm cu aceste inechităţi dintre contributivitate egală şi în funcţie de momentul ieşirii la pensie să avem diferite cuantumuri”, a spus Budăi.

El a afirmat că se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor.

„Se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor, nu va mai fi calculul pe punctajul mediu realizat, ci pe valoarea punctului de referinţă, care va fi anual indexată cu indicele inflaţiei plus 50% din rata câştigului mediu brut realizat pe ţară, se vor putea achiziţiona cel mult 5 ani de vechime pentru realizarea unui anumit stadiu, fie că vorbim de stadiul minim de cotizare, sau de stadiul complet de cotizare. Se va introduce o nouă prestaţie şi anume 25% pentru pensia de urmaş, dar nedepăşind 80% din cuantumul salariului minim brut. Se vor putea cumula anumite venituri din pensia de invaliditate cu unele profesii liberale. Am introdus aceste elemente tocmai din experienţa noastră din anii trecuţi şi de ceea ce ne-am lovit la casele de pensii. În general noi spunem că prin această lege vom reuşi să ridicăm nivelul de trai al părinţilor şi bunicilor noştri şi vom repara aceste inechităţi existente în sistem”, a afirmat Budăi la dezbaterea proiectului legii pensiilor de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a menţionat că acest proiect de lege ar fi trebuit adoptat de Parlament peste două luni.

„Bugetul va intra în dezbatere parlamentară săptămâna viitoare. V-aş reaminti că problema grăbirii legii pensiilor era tocmai că avea un impact asupra bugetului pe 2019 legat de două chestiuni: trebuia suspendat şi prorogat termenul de aplicare a actualei legi de la 1 ianuarie 2019 şi trebuia prevăzut ca valoarea punctului de pensie se aplică nu de la 1 ianuarie, recalculat în forma dată, ci de la 1 septembrie 2019. De aceea ni se pare suprinzător că vreţi o lege fundamentală şi cu implicaţii multiple care schimbă foarte multe elemente componente faţă de ceea ce este până astăzi, legea pensiilor, să fie băgată pe repede înainte, ţinând cont că oricum Guvernul vineri va da o ordonanţă care face prorogarea termenilor din actuala lege a pensiilor. Deci, practic, nu mai există necesitatea de viteză de rezolvare a legii, nu mai este cazul şi se poate amâna cu două luni, ca să poată fi finalizată în februarie fără să mai fie dificultăţi sau probleme legate de legea în proiect”, a spus Hossu.

Deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor au avut luni o şedinţă de dezbateri generale a proiectului legii pensiilor. Marţi dimineaţă, deputaţii din comisie vor intra pe dezbateri pe articole şi pe amendamente şi vor da un raport proiectului de lege, urmând ca miercuri acesta să fie supus dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Câtă cafea sau cola poți să bei fără să-ți pui inima în pericol. Cercetătorii au calculat cantitatea corectă
Capital.ro
Rusia a blocat complet România. Decizia finală luată de Kremlin
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
COD ROȘU de caniculă în aceste județe! Mare atenție când ieșiți din casă!
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Tort cu mere. Rețeta unui celebru cofetar
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Cătălina Ponor a ajuns de nerecunoscut! Cum s-a transformat trupul ei, la 7 ani după ce s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
BAC 2024, sesiunea de toamnă: Acestea sunt subiectele de azi de la Istorie și Matematică
Capital.ro
A venit ordin de la UE! România trebuie să conformeze: Din anul 2026 se aplică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
De ce PENSIILE NU VOR FI MAJORATE pentru 700.000 de vârstnici. Șeful Casei de Pensii spune ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...