În opinia ministrului PSD de la Muncă, Marius Budăi, principalul vinovat pentru dezastrul din căminele de bătrâni este Bogdan Iulian Pintea, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov.
Astfel, dacă ar fi fost președinte al Consiliului Județean Ilfov, Marius Budăi l-ar fi demis de urgență pe Pintea, susține ministrul PSD. Iată mesajul său, exprimat vineri, 7 iulie:
„Este o întrebare bună pe care cu siguranţă cred că o să o adresaţi şi preşedintelui CJ Ilfov (Hubert Thuma de la PNL – n.r.), indiferent de la ce partid este, însă dacă eu aş fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, acea persoană nu ar mai fi fost la acolo (la conducerea DGASPC Ilfov – n.r.).
Era cel puţin, pentru că un proces până la final nu este vinovat, ca cel puţin pe durata procesului atunci când vorbeşti de copii este impardonabil. Trebuia să fie suspendat”, a declarat Marius Budăi, întrebat la finalul şedinţei de vineri a Guvernului ce aşteptări are în urma controlului pe care l-a cerut la DGASPC Ilfov, în contextul în care şeful instituţiei Bogdan Pintea este trimis în judecată de anul trecut pentru că a oferit informaţii sensibile din dosarul unui copil care a fost violat, iar aceste informaţii au mers către infractori.
Ministrul Muncii a adăugat că îşi doreşte să afle, în urma acestor verificări cum au fost exceptate de la plata facturile lunare şi cum a fost confirmată executarea acestor servicii.
„Îmi doresc să aflu de la acest control cum au fost exceptate de la plată facturile lunare, cum a fost confirmată executarea acestor servicii, repet, la standardele contractate şi prevăzute.
Este un ordin de ministru din anul 2019 când am actualizat standardele minime de calitate. Întâmplător eram tot eu atunci şi am avut această onoare”, a explicat Budăi.
Tot vineri, președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, s-a apărat susținând că nici reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov şi nici cei ai Primăriei nu au dreptul să verifice cămine de bătrâni private.
„Ce putem noi face este să monitorizăm oamenii, dar doar în centrele în care aceştia sunt duşi de noi. DGASPC Ilfov are nişte centre care sunt în subordinea noastră, pe care le monitorizăm, le controlăm efectiv mereu (…)
Legea ne obligă să nu avem mai mult de 50 de beneficiari într-un centru. Drept urmare, DGASPC Ilfov a fost să contacteze aceste servicii sociale de la furnizori privaţi”, a comentat Hubert Thuma, la Digi.
Într-unul dintre cele trei cămine private pline de bătrâni abuzați au fost depistate nereguli autoritatea judeţeană a avut 16 beneficiari, iar acolo putea verifica dacă banii pe care îi plăteşte pentru aceştia sunt cheltuiţi în interesul lor, a mai precizat oficialul, pentru sursa citată.
„De fiecare dată, prin DGASPC, noi am cerut note justificative despre cum se cheltuiesc banii şi toate aceste note justificative sunt la contractul pe care îl avem cu ei, dar drept de control nu avem (…)
Aparent, totul părea în regulă. Noi am trimis control şi acum două săptămâni acolo, la unul dintre cele trei centre, la cel din Afumaţi (…)
Am cerut, în primul rând, un control de la Consiliul Judeţean să văd dacă cei de la DGASPC şi-au îndeplinit datoriile de serviciu şi ce pot să vă garantez este că, dacă vreun funcţionar nu şi-a făcut treaba, va pleca. Vreau să aştept rezultatul anchetei Parchetului şi după aceea vom lua şi noi decizia ce vom face mai departe”, a adăugat şeful CJ Ilfov.