Ajutorul anunţat vineri de Marius Budăi este ultima măsură din pachetul social propus de PSD odată cu intrarea la guvernare, pe lângă creşterea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie.
„Astazi s-a aprobat si ultima masura din pachetul social propus, anume implementarea ajutorului unic din ianuarie. Este o masura care vine sa creeze un scut in jurul celor mai nevoiasi dintre noi in fata acestui urias val de scumpiri.”, a spus Marius Buăi în briefingul de presă de după şedinţa de Guvern.
La conferinţa de presă de după şedinţa de guvern a luat parte şi ministrul Finanţelor Adrian Câciu, care a anunţat o serie de măsuri, printre care şi creşteri salariale, dar doar pentru angajaţii din Sănătate şi Educaţie.
„Astazi au fost adoptate doua acte normative cu importanta deosebita pentru legea bugetului. Legea plafoanelor pentru anul 2022 si ordonanta privind prorogarea unor termene. In anul 2022 Romania va continua reducerea deficitelor, asa cum este angajamentul asumat in fata UE. Plafonul pentru datorie este de 49,8% din PIB. Plagonul pentru garanţii este de 30 de miliarde de lei.
Alt act normativ este ordonanta pentru prorogarea unor termene, altfel impactul brut ar fi de 97 de miliarde de lei. Economia la buget este de 87 de miliarde de lei. Avem o prorogare a legii 153, cu doua exceptii, Sanatate si Educatie. De la 1 ianuarie, pe perioada sezonului rece, TVA la energie termica va fi de 5%. O alta masura este TVA de 5% pentru locuinte pana in 140.000 de euro, pentru o singura locuinta. Restulu plafoanelor raman in vigoare, la 90.000 de euro.
Mai sunt cateva masuri importante: introducerea sistemului asa numit radar al marfurilor, care va conduce la o mai buna fiscalizare. Avem o clarificare a legislatiei de acordare a tichetelor cadou. Incepand de la 1 ianuarie tichetele se pot acorda doar propriilor angajati, fiind interzisa acordarea catre terti.
O alta masura este reincriminarea faptei de neplata a stopajului la sursa si vreau sa multumesc mediului economic, care tine aceasta tara in spate, ca a ajutat ca formularea sa nu fie una ambigua, astfel ca articolul a fost modificat.
O alta masura este prelungitrea termenului pentru depunerea cererilor de reesalonare, de la 31 martie, la 31 iulie, astfel companiile pot beneficia de un termen rezonabil.
Cel mai devreme se pot mari salariile la rectificarea din vara, in afara de cele din Sanatate si Educatie.”, a spus ministrul Finanţelor Adrian Câciu.