Marius Budăi a precizat că le-a cerut inspectorilor să nu aibă toleranță față de astfel de cazuri, deoarece acești angajați nu beneficiază de asigurare de sănătate și nici de pensie.
De asemenea, Marius Budăi a mai spus că verificările vor fi intensificate în perioada următoare cu scopul de a descuraja astfel de comportamente.
„Inspectorii de muncă au depistat un angajator din București, cu activitate în domeniul transportului de persoane, care avea peste 800 (!!!) de lucrători fără contract de muncă! Repet, peste 800! Le-am solicitat inspectorilor de muncă toleranță zero la astfel de cazuri, dat fiind faptul că acești lucrători nu beneficiază de asigurare de sănătate și nici de pensie! Vom intensifica verificările în perioada următoare, pentru a descuraja astfel de comportamente din partea unor agenți economici, pe care le consider intolerabile”, arată ministrul Marius Budăi pe rețeaua de socializare.
Marius Budăi a dezvăluit când va creşte salariul minim în România. Ce sumă va ajunge să câştige cel mai prost plătit angajat
Inspectoratul Teritorial de Muncă a anunțat, joi, 22 septembrie, că peste 800 de persoane care lucrează la Uber nu au, de fapt, contract, ei lucrând la negru. Perioada de control a fost între 2 și 20 septembrie.
Controalele acestea au avut loc în cadrul „Campaniei Naționale privind Exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri”. De asemenea, campania a fost coordonată de inspectorul șef Constantin Bujor. În plus, a fost aplicată și o amendă contravențională în valoare de 200.000 de lei, după constatările ce au avut loc în teren.
Inspectoratul Teritorial de Muncă mai spune „controalele de acest gen se încadrează în strategia de acțiune a Inspectoratului Teritorial de Muncă București privind combaterea muncii nedeclarate. Inspectoratul Teritorial de Muncă București urmărește în continuare modul de respectare a prevederilor legale, desfășurând acțiuni la nivelul municipiului București, în toate domeniile de activitate”, scrie profit.ro.
Marius Budăi: „Nu se poate trăi cu salariu minim în România” | Când se vor aplica majorări
Întrebat despre majorarea salariului minim, ministrul Muncii, Marius Budăi a subliniat că se impune aplicarea acestei măsuri atât în contextul economic cât și cel social.
Mai mult, el a precizat că este conștient de punctul de vedere al mediului de afaceri şi face apel la înțelegere pentru a putea sprijini angajaţii.
„Repet, înțeleg ceea ce spune mediul de afaceri, dar trebuie să înțeleagă și dumnealor că și angajații trebuie să își plătească utilitățile ca și ei, trebuie să își ducă copiii la școală și trebuie să își hrănească copiii”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, sâmbăta seara la Digi24.
Ministrul a precizat că speră să ajungă la o înțelegere cu partenerii sociali pentru a avea o decizie aplicabilă de la 1 ianuarie 2023.
Întrebat apoi dacă în discuții şi analize se va merge pe varianta vehiculată de 3.200 de lei sau se va rămâne la valoarea de 3.000 de lei, Marius Budăi a subliniat că pe lângă creșterea pensiilor se analizează varianta de 3.000 de lei cu cei 200 de lei scutiți de la taxare.
„Nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a conchis ministrul Muncii, Marius Budăi.