Marius Martin Iuga, un alt asistent mort pe „frontul” Covid

Familia unui asistent medical din Vișeul de Sus, Maramureș, care a murit după ce s-a infectat cu coronavirus, a acuzat conducerea spitalului că nu testează personalul și nu sunt respectate normele de protecție în unitatea medicală.
Filip Stan
24 nov. 2020, 10:28
Marius Martin Iuga, un alt asistent mort pe

Marius Martin Iuga, asistent medical în vârstă de 51 de ani la spitalul din orașul Vișeu de Sus, județul Maramureș a murit în 16 noiembrie de Covid. Familia acestuia susține că spitalul nu a testat personalul, deși erau cadre medicale infectate, că normele de protecție nu sunt respectare, iar direcția de sănătate publică nu a făcut anchetă epidemiologică, scrie G4Media.ro. Managerul spitalului, Vlad Cristian, respinge acuzațiile. El spune că „familia minte”, că angajații spitalului au echipamente „în exces” și se pot testa pentru Covid oricând doresc.

Marius Martin Iuga lucra ca asistent medical la secția spitalului din Vișeu de Sus în care erau internați pacienți suspecți de Covid. Acesta fusese detașat în luna iulie, pentru 30 de zile, printr-o decizie a managerului, act care nu a mai fost reînnoit,  deși bărbatul a lucrat în continuare în această secție, a precizat sora acestuia, Felicia Iuga.

Actorul Vlad Ciobanu a murit la 53 de ani. Fusese infectat cu COVID și se afla internat în spital

Felicia Iuga mai susține că de aproximativ o lună au apărut cazuri de infectare cu Covid în rândul asistentelor de la spital, însă restul personalului nu a fost testat. Aceasta acuză și nerespectarea normelor de protecție.

„A fost detașat la această secție fără instructaj de echipare – dezechipare și fără protecția muncii. (…) De o lună au fost asistente pozitive la Centrul de Primiri Urgențe, în subordinea căruia era secție. Fratele meu a avut contact direct cu ele, dar nu a fost testat. A venit un epidemiolog care le-a spus să țină hainele de acasă în același dulap cu echipamentul de lucru, cumpărat din banii lui, iar măști FFP2 primeau una pe lună. Dacă s-a știut că asistenta șefă este pozitivă, de ce nu au testat restul pacientelor?”, a afirmat sora asistentului medical.

Aceasta a povestit că în data de 9 noiembrie (luni) fratele său, fiind în tură la spital, a făcut febră și abia apoi a fost testat pentru Covid, fiind pozitiv. A fost trimis acasă cu tratament:

„A venit acasă cu tratament. A început să-i scadă febra, mânca, era bine. Dar vineri spre sâmbătă i-a scăzut saturația de oxigen. Am chemat salvarea. La spital a fost bine, a și mâncat, însă brusc i-a fost rău și a fost transferat la spital la Baia Mare. Luni, 16 noiembrie, a fost declarat decesul. Soția a sunat luni toată după-amiaza la DSP și nu a răspuns nimeni. De la un anumit moment a intrat robotul care spunea că programul se încheie la ora 16.30. Miercuri, cu două ore înainte de înmormântare, a sunat DSP ca să facă anchetă epidemiologică pentru fiica lui, de 17 ani, care a fost și ea confirmată. Și soția, care este asistentă la ATI la spitalul din Vișeu, este pozitivă, pentru că a avut o colegă pozitivă și nu a fost testat restul personalului”

Felicia Iuga mai spune că în cazul fratelui său nici ancheta epidemiologică nu a fost făcută: „DSP zice că a făcut anchetă. El spunea și soția lui spune că nu l-a sunat nimeni de la DSP.” Aceasta susține că în spitalul din Vișeu niciodată nu a fost testat tot personalul.

„Nici măcar un telefon de condoleanțe nu a venit de la spital, nu mai spun de vreo îndrumare sau ajutor. Eu am fost singura care nu era în izolare, m-au chemat la morgă la Baia Mare, la o sută de kilometri, ca să îl identific. Este inuman ce se întâmplă. Colegii mei de la Ocolul Silvic ne-au ajutat enorm, că altfel nu știu ce făceam”, a mai declarat Felicia Iuga.

Contactat de G4Media.ro, managerul spitalului orășenesc din Vișeu de Sus, Vlad Cristian, a spus că asistentul Marius Martin Iuga este primul angajat de pe secția tampon, unde sunt suspecții de Covid, care a fost infectat. Managerul a precizat că au mai fost două focare în spital, la secția de diabet și, recent, la chirurgie. Acesta a susținut că aparatul RT PCR este în funcțiune și că se fac în medie 150 de teste pe zi la spitalul din Vișeu de Sus, deși în tot județul Maramureș numărul de teste este de 200-300 pe zi.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Nancy Pelosi o susține pe Kamala Harris pentru alegerile prezidențiale din 2024
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!