Avertismentul a fost lansat de Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret. El acuză autoritățile că nu au prevăzut măsuri clare pentru situația în care mai mulți profesori dintr-o școală se infectează.
În prezent, cursurile trec în online la trei cazuri într-o săptămână în rândul elevilor dintr-o clasă, dar nu și când un profesor este confirmat pozitiv sau trebuie să stea în izolare.
„Ne confruntăm în momentul de față cu o avalanșă a îmbolnăvirilor cadrelor didactice. Apare următoarea problemă: consiliul de administrație trebuie să asigure suplinirea la clasă, pentru că profesorul, de exemplu, poate intra în izolare sau în carantină, dar copiii care vin la școală trebuie supravegheați de cineva. În momentul de față școlile sunt supra-solicitate, nu poți obliga pe nimeni să vină să presteze activitate suplimentară doar din dorința Ministerului Educației și a altor instituții de a ține școlile deschise și nu ai la cine să apelezi să vină să asigure supravegherea în cauză”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, conform Europa FM.
Mai mult, liderul sindicatului din educație acuză și că în multe școli cabinetele medicale nu le permit profesorilor să se testeze de coronavirus.
„Pe motiv că nu scrie nicăieri că aceste teste ar avea ca destinație și adulții dintr-o unitate de învățământ preuniversitară. Oameni buni, pe bune? Deci, personalul didactic și didactic auxiliar nu are dreptul să fie testat? Găsim câteodată atât de multă obtuzitate din partea unor cabinete medicale, din partea unor reprezentați din unitățile de învățământ preuniversitar care pur și simplu ne uluiesc”, a mai precizat Marius Nistor, potrivit sursei citate.
Noi reguli de carantină pentru elevii consideraţi contacţi direcţi ai unor persoane infectate cu COVID-19. Ordinul comun privind regulile de funcţionare a şcolilor din România urmează să fie modificat. Schimbarea va viza reducerea perioadei de carantină pentru elevii contacţi direcţi ai unor persoane infectate cu COVID-19, stabilită acum la 5 zile pentru vaccinați și nevaccinați.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro că ordinul comun „trebuie adaptat la regula generală. Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății”.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat luni că perioada de carantină pentru contacţi direcţi ai unor persoane infectate cu COVID-19, vaccinați și nevaccinați, va fi de 5 zile. Sunt exceptaţi de la carantină contacții direcți, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.
Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 2 februarie: Peste 16.000 persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore