Potrivit lui Gray, CE a remarcat „progrese în unele domenii-cheie” în Bulgaria, dar ţara trebuie să depună „mai multe eforturi” în privinţa justiţiei, scrie Dnevnik.bg.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost implementat după aderarea Bulgariei şi României la UE în 2007, în scopul monitorizării eforturilor celor două ţări în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
Raportul oficial pentru România, prezentat săptămâna trecută, a remarcat, de asemene, „progrese”, dar a adăugat că ţara mai are multe de făcut în special în ceea ce priveşte independenţa justiţiei.
CE a decis să sară peste unele rapoarte formale pentru Bulgaria şi va publica oficial următorul raport în decembrie 2013, a confirmat Gray, citat de Novinite.com.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, unele state membre, inclusiv Germania, Marea Britanie, Olanda, Austria şi Finlanda au criticat decizia la întrunirea consiliului, cerând rapoarte oficiale pentru ambele ţări. Alţi membri, ca Polonia, Slovacia şi Ungaria, şi-au exprimat solidaritatea cu eforturile Bulgariei, a declarat Gray.