Ambasadorii statelor membre NATO vor oficializa numirea lui Rutte în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, organ ce reprezintă forul de decizie politică al Alianței.
Numirea lui Mark Rutte vine după ce premierul olandez a devenit singura variantă pentru șefia NATO, după ce președintele român Klaus Iohannis și-a retras candidatura. El urmează să preia rolul de Secretar General pe 1 octombrie, data la care expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul său a fost extins de patru ori din cauza războiului din Ucraina.
Dincolo de conflictul din Ucraina și de situația internațională tot mai tensionată, Mark Rutte, în calitate de Secretar General, va avea sarcina să colaboreze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, în cazul în care fostul președinte republican îl va întrece pe democratul Joe Biden în alegerile de anul acesta din noiembrie.
Mark Rutte este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Donald Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.