Mark Rutte, noul secretar general al NATO, spune că dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al ţărilor membre trebuie să fie doborâte: „Acest lucru este important pentru NATO îîn ansamblu”

În caz de încălcare a spațiului aerian al statelor membre NATO de către drone sau rachete rusești, decizia de a le doborî este luată de autoritățile naționale, a anunțat secretarul general al NATO, Mark Rutte, după o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, informează UNIAN.
Mircea Filipescu
03 oct. 2024, 23:14
Mark Rutte, noul secretar general al NATO, spune că dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al ţărilor membre trebuie să fie doborâte:

„Desigur, doborârea dronelor și rachetelor care încalcă teritoriul Alianței este o decizie luată de autoritățile naționale. NATO a decis deja să consolideze apărarea aeriană pe flancul estic, astfel încât toți aliații să aibă posibilitatea de a-și apăra spațiul aerian. Și, desigur, acest lucru este important pentru NATO în ansamblu”, a spus Mark Rutte.

Liderul NATO a subliniat, de asemenea, că aliații vor continua să se consulte cu privire la această situație. În urmă cu patru zile, Alianţa Nord Atlantică a transmis un mesaj pe această temă, legat de măsurile luate pentru protejarea spaţiului aerian al României.

„În coordonare cu autoritățile militare române, NATO a început la 29 septembrie 2024 zboruri suplimentare cu aeronave de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS) deasupra României.

Activitatea de vigilență sporită, recomandată de comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli și aprobată de Comandantul Suprem Aliat Europa, va sprijini prezența consolidată a Alianței în regiune și va monitoriza activitatea militară rusă.

Zborurile AWACS ale NATO deasupra României sprijină prezența consolidată a Alianței în regiune și monitorizează activitatea militară rusă la granițele sale

De asemenea, va consolida capacitatea României de a răspunde la creșterea activității aeriene din vecinătatea graniței sale. Această activitate de vigilență sporită este legitimă, defensivă, proporțională și pe deplin transparentă.

Zborurile vor avea loc exclusiv deasupra teritoriului Alianței și vor opera de la baza aeriană Preveza din Grecia și de la baza principală AWACS a NATO de la Geilenkirchen, Germania”, a anunțat NATO.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că patru aeronave militare, două F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole şi două F-16 ale Forţelor Aeriene Române, au fost ridicate în noaptea de marţi spre miercuri, după ce Federaţia Rusă a atacat cu drone obiective din Ucraina, aflate în apropierea graniţei cu România. Nicio astfel de dronă nu a pătruns în spaţiul aerian naţional, au precizat specialiştii MApN.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au transmis, că, miercuri dimineaţa, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în judeţul Tulcea.

Mark Rutte: „Putin trebuie să-şi dea sema că NATO nu va ceda în susţinerea Kievului”

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a reiterat joi susţinerea Ucrainei de către Occident a Ucrainei până când învinge, într-o vizită la Kiev la două zile de la preluarea funcţiei.

Această vizită intervine într-un moment dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe sunt în recul pe tot frontul de est, duc lipsă de oameni şi armament, iar tot mai multe voci îndeamnă la negocieri, inclusiv în rândul aliaţilor Kievului.

”Este prioritatea şi privilegiul meu să fac să avanseze susţinerea Occidentului, astfel încât Ucraina să învingă”, a declarat Rutte alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev şi-a exprimat nemulţumirile pe care le nutreşte de luni de zile împorova Occidentului, pe care-l acuză de ”tărăgănarea” livrărilor de rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, un tip de armament care se află în centrul unei dezbateri pe tema folosirii lor în atacuri în Rusia.

Kievul a cerut să ţintească cu aceste rachete ţinte în adâncime pe teritoriul rus, pentru a reduce capacităţile Moscovei de a lovi Ucraina. Însă mai mulţi dintre aliaţii săi, inclusiv Statele Unite, refuză să-i dea unda verde, de frica unei escaladări cu Kremlinul, care a ameninţat să răspundă oricîrei astfel de autorizări.

”Avem nevoie de o cantitate şi de o calitate suficiente de armament, inclusiv arme cu rază lungă de acţiune, cu care, după mine, partenerii noştri trenează deja”, şi-a exprimat regretul Zelenski.

El a subliniat că sarcina este de a-i ”convinge” pe occidentali ”să doboare rachetele şi dronele ruseşti” care vizează Ucraina, însă se declară conştient de faptul că ”este vorba despre o decizie dificilă” şi că aliaţii Kievului ”nu sunt încă pregătiţi” s-o ia.

Rutte este unul dintre susţinătorii cei mai activi ai Ucrainei în Europa de la începutul invaziei ruse în februarie 2022 şi este catalogat drept ”rusofob” de către Moscova. El a fost primul care a lansat eforturi în vederea dotării Kievului cu avioane de luptă de tip F-16, o decizie catalogară drept ”istorică” de către Zelenski într-o vizită în Olanda.

Volodimir Zelenski l-a catalogat joi drept un ”mare prieten şi aliat al Ucrainei” şi a reiterat că obiectivul Kievului este ”aderarea deplină şi întreagă a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

În mandatul de premier al lui Mark Rutte, Olanda a semnat un acord cu privire la acordarea Ucrainei unei asistenţe în valoare de două miliarde de dolari, pe o perioadă de zece ani.

În prima zi a mandatului său la NATO, marţi, olandezul a făcut din susţinerea Ucrainei una dintre cele trei priorităţi ale mandatului său.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”trebuie să-şi dea sema că NATO nu va ceda în susţinerea Kievului”, a subliniat Mark Rutte în prima sa conferinţă de presă la Bruxelles.

Această declaraţie fermă de susţinere contrastează cu apeluri tot mai numeroase în Occident care insistă asupra deschiderii unor negocieri cu Rusia.

Citeşte şi: Vama dintre Ucraina și România, lovită cu drone de forțele rusești. Doi șoferi de TIR au fost răniți de explozii

DailyBusiness
SUMA cu care un salariat din România trebuie să contribuie la fondul de pensii ca să aibă o PENSIE decentă
Spynews
Nicoleta Nucă, adevărul despre presupusa sarcină! Cum a comentat zvonurile potrivit cărora urmează să devină mamă pentru prima dată
Bzi.ro
E vestea momentului în show-bizz: Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit! Totul a ieșit la iveală acum!
Fanatik.ro
Gigantul german care face angajări pe bandă rulantă în România și oferă salarii bune. Zeci de posturi sunt disponibile în aproape toată țara și nu e nevoie de studii superioare
Capital.ro
A venit ordinul de la Comisia Europeană. Este obligatoriu în România. Măsura se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
ȘOC! Christina Aguilera, de NERECUNOSCUT. Doamne, cum a ajuns să arate, toți cred că e bolnavă
DailyBusiness
RAR are acum un asistent VIRTUAL. Verifică ONLINE când expiră ITP-ul mașinii
Adevarul
Vila de lux în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner, scoasă la vânzare. Prețul exorbitant pe care îl cere agenția imobiliară
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
De ce nu i-a dat replică niciodată Leo de la Roșiori femeii cu care a făcut un copil și de care s-a despărțit! Manelistul vorbește despre acuzațiile pe care Manuela Oprișiu i le-a adus / VIDEO
Evz.ro
S-a enervat Smiley. Artistul a aruncat cu vorbe grele
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Ai văzut-o? Elena a fost dată dispărută după ce ar fi plecat de acasă și nu s-a mai întors. Autoritățile din Vâlcea fac apel la populație pentru a o găsi pe femeia în vârstă de 53 de ani
Cancan.ro
Ce s-a întâmplat între Karmen Minune și Bogdan Căplescu, înainte de divorț. A spus-o fără ocolișuri!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, plata cu cardul! Apare un nou sistem de plăți în România. BNR a dat undă verde
StirileBZI
Pensionarii primesc 700 de lei în plus, din această toamnă! Cine sunt cei care beneficiază de acest ajutor
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat
substantial.ro
FCSB câștigă la limită în fața echipei PAOK în Liga Europa
MediaFlux
ARMATA ROMÂNĂ, misiune DIFICILĂ în LIBAN! Anunțul MApN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lovitură grea pentru români. Alimentul fără de care nu pot trăi se scumpește semnficativ