„Este un lider credibil pentru ţara lui”, a adăugat Rutte, care nu a vrut să comenteze ce şanse ar avea Klaus Iohannis să devină secretar general al NATO.
„Cu siguranţă nu o să fac asta, pentru că este un om minunat. Este preşedinte al României de 10 ani şi am lucrat bine aproape mereu. Este un lider credibil pentru ţara lui. Cât despre NATO, aşa cum ştiţi, nu zic nimic”, a declarat Mark Rutte, întrebat cât de departe stă de Klaus Iohannis şi cât de comod va fi la reuniunea Consiliul European, în contextul în care preşedintele Iohannis s-ar crede un şef al NATO mai bun decât el şi dacă a încercat să îi facă semne pe sub masă preşedintelui Iohannis sau e prea departe.
Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannsi este un lider credibil şi pentru NATO, premierul olandez a răspuns: „Nu o să spun nimic despre NATO, nimic”.
„În afară de ce i-am zis unui coleg de-al vostru în octombrie anul trecut”, a completat Rutte.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că are o abordare uşor diferită în ceea ce priveşte viitorul Alianţei Nord-Atlantice faţă de cea a contracandidatului său la funcţia de secretar general al NATO Mark Rutte.
„Fiind o competiţie atipică, nu cred că este rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face şi ce va face, dar cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi, cu siguranţă, sunt unele teme unde abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat ce îl diferenţiază faţă de Mark Rutte, în candidatusa sa pentru şefia NATO şi de ce l-ar vota pe el în defavoarea lui Rutte, joi la Bruxelles, înaintea Consiliului European.
Klaus Iohannis, despre posibilitatea să ocupe altă funcţie: „Mă concentrez pe discuţiile pentru NATO”
Întrebat dacă exclude posibilitatea de a mai candida pentru o altă funcţie după discuţii şi negocieri legate de funcţia de secretar general al NATO, preşedintele a răspuns: „Eu mă concentrez pe discuţiile pentru NATO”.
Întrebat dacă, în concluzie, nu va exista nicio altă discuţie pentru alte funcţii mai târziu, după momentul 9 iunie, Iohannis a spus: „Cred că v-am răspuns destul de tranşant”.
Întrebat, de asemenea, dacă a primit reacţii de susţinere din partea ţărilor membre, Iohannis a spus: „După cum am răspuns şi la altă întrebare, nu este uzual să se facă declaraţii după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmaţii, dar ele să fie păstrate totuşi în cadrul NATO. Vedeţi, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabileşte consensual, şi atunci aceste discuţii sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu doreşte ca în spaţiul public să se vehiculeze felul în care au reacţionat. Eu cunosc reacţiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilităţi, prefer să nu le spun public”.
Referitor la ce îl diferenţiază faţă de Mark Rutte, preşedintele a declarat că, „fiind o competiţie atipică”, nu este rolul său să spună despre celălalt competitor cum va face şi ce va face, „dar cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi, cu siguranţă, sunt unele teme unde abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”.
Citeşte şi: Klaus Iohannis aruncă bomba despre lupta pentru șefia NATO! “E o competiție atipică”