Mărmureanu, despre posibilitatea ca România să fie lovită de un CUTREMUR ca cel din NEPAL: „Suntem norocoşi”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a explicat cum s-a produs cutremurul de 7,8 din Nepal şi ce şanse există ca România să fie lovită de un seism de o asemenea magnitudine.
Iulian Tudor
26 apr. 2015, 20:29
Mărmureanu, despre posibilitatea ca România să fie lovită de un CUTREMUR ca cel din NEPAL:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs, sâmbătă, în Nepal, provocând moartea a mii de oameni şi pagube materiale însemnate. Seismul a fost urmat, duminică, de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7.

Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică. Mai mult, spune seismologul, Nepalul este predispus la cutremure catastrofale şi este chiar de mirare că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii, potrivit bzi.ro.

Din fericire pentru România, specificul zonei Vrancea este diferit. Pe lângă faptul că seismul din Nepal a fost de suprafaţă, iar cutremurele din Vrancea sunt de adâncime, solul de acolo este format preponderent din granit şi bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale. „Noi suntem norocoşi. Noi avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape de 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta„, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

Vezi şi: ULTIMUL MESAJ al alpinistului Alex Găvan: „Tabăra de bază arată ca după o EXPLOZIE NUCLEARĂ. DEZOLANT”

Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a început la nord-vest de capitala țării, Kathmandu, și s-a propagat către est, pe aproximativ o sută de kilometri, potrivit Agerpres. „Partea superficială, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce înseamnă că zona nu a fost complet deblocată de acest seism, așa încât anii următori vor fi o perioadă delicată„, a explicat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru Fizica Globului Pământesc din Paris.

Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanțului Munților Himalaya. În regiunea respectivă, există falii imense, cu planuri înclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. În regiunea himalayană se vor mai înregistra cutremure majore, putând chiar depăși magnitudinea celui de sâmbătă, a estimat Pascal Bernard, precizând că acest lucru se poate întâmpla „în câteva zeci sau chiar sute de ani”. „Ceea ce este mai rău abia urmează, dar s-ar putea să se întâmple peste câteva secole„, a mai spus el.

Înaintea celui de sâmbătă, un mare cutremur s-a produs, din cauza apropierii plăcilor tectonice, în 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, în anul 1255.

Citeşte şi: BILANŢ OFICIAL: Peste 2.400 de morţi în urma cutremurului din Nepal. Cei 28 români sunt în siguranţă UPDATE

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Kelemen Hunor: Ancheta Nordis afectează imaginea guvernului
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol