Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs, sâmbătă, în Nepal, provocând moartea a mii de oameni şi pagube materiale însemnate. Seismul a fost urmat, duminică, de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7.
Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică. Mai mult, spune seismologul, Nepalul este predispus la cutremure catastrofale şi este chiar de mirare că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii, potrivit bzi.ro.
Din fericire pentru România, specificul zonei Vrancea este diferit. Pe lângă faptul că seismul din Nepal a fost de suprafaţă, iar cutremurele din Vrancea sunt de adâncime, solul de acolo este format preponderent din granit şi bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale. „Noi suntem norocoşi. Noi avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape de 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta„, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.
Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a început la nord-vest de capitala țării, Kathmandu, și s-a propagat către est, pe aproximativ o sută de kilometri, potrivit Agerpres. „Partea superficială, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce înseamnă că zona nu a fost complet deblocată de acest seism, așa încât anii următori vor fi o perioadă delicată„, a explicat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru Fizica Globului Pământesc din Paris.
Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanțului Munților Himalaya. În regiunea respectivă, există falii imense, cu planuri înclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. În regiunea himalayană se vor mai înregistra cutremure majore, putând chiar depăși magnitudinea celui de sâmbătă, a estimat Pascal Bernard, precizând că acest lucru se poate întâmpla „în câteva zeci sau chiar sute de ani”. „Ceea ce este mai rău abia urmează, dar s-ar putea să se întâmple peste câteva secole„, a mai spus el.
Înaintea celui de sâmbătă, un mare cutremur s-a produs, din cauza apropierii plăcilor tectonice, în 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, în anul 1255.
Citeşte şi: BILANŢ OFICIAL: Peste 2.400 de morţi în urma cutremurului din Nepal. Cei 28 români sunt în siguranţă UPDATE