Marş al pacienţilor, în Capitală, pentru aprobarea urgentă a noilor tratamente

Aproximativ 20 de persoane au mers, miercuri, într-un marş al tăcerii, de la Universitate la Piaţa Romană, având în mâini fotografiile unor pacienţi. Acţiunea de protest a fost organizată pentru a atrage atenţia autorităţilor că trebuie să aprobe urgent noi tratamente.
Iulian Tudor
04 dec. 2013, 12:56
Marş al pacienţilor, în Capitală, pentru aprobarea urgentă a noilor tratamente

Nu am avut acces la medicamente şi tratamente noi de aproape şase ani. Ne dorim medicamentele acestea pentru că ele ne salvează viaţa. Ştim că ministerul a anunţat modificarea listei de medicamente compensate şi gratuite şi introducerea unor molecule noi, dar astăzi, printr-un marş al tăcerii, am vrut să tragem un semnal de alarmă mai ales pentru Guvern, şi în special pentru premierul României, asupra necesităţii aprobării în regim de urgenţă a noilor tratamente„, a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia.

Potrivit lui Cezar Irimia, ar fi nevoie de introducerea a 167 de molecule noi, dar în cazul în care nu vor fi aprobate toate, măcar marea majoritate a acestora să fie în noua listă.

Sperăm să fie 167 de molecule noi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Cele pentru cancer reprezintă 20 la sută din listă. Ne dorim să fie cât mai multe introduse, cu atât mai mult cu cât avem mulţi copii cu boli grave care au fost introduşi în studii clinice, acestea s-au încheiat, iar pentru continuarea tratamentului pacienţii trebuie să cumpere respectivele medicamente cu bani grei, pe care nu şi-i pot permite„, a mai spus Irimia.

Protestatarii au avut pancarte cu fotografiile unor pacienţi, adulţi şi copii, care au nevoie de tratament pentru a supravieţui.

Cezar Irimia a precizat că fotografiile sunt ale unor pacienţi care au cancer, boli degenerative, scleroză în plăci sau hepatită. „Viaţa lor depinde de aceste noi terapii”, a adăugat Irimia.

Printre protestatari a fost şi o femeie din judeţul Teleorman, Gheorghiţa Angheluţ, care a spus că în urmă cu cinci-şase ani i-a fost depistată hepatita C, dar pe care nu a tratat-o decât în acest an.

Am stat nepăsătoare, nu am ştiu ce înseamnă, atunci când m-am simţit tot mai slăbită, am venit la Spitalul «Victor Babeş», m-au tratat cu interferon şase luni, dar virusul persistă, mi s-a recomandat un tratament cu trei medicamente pe care nu-l pot cumpăra. Am venit aici a susţine introducerea pe noua listă a acestui tratament„, a mai spus Angheluţ.

Ea a precizat că în prezent îşi cumpără vitamine şi un alt medicament din plante, pe care le foloseşte pentru suferinţa pe care o are. Aceasta a mai spus că medicii i-au recomandat să aştepte până când se deblochează „banii pentru noile tratamente”.

Irimia a anunţat că miercuri, odată cu marşul tăcerii, a fost lansată o platformă pe facebook intitulată „Alianţa Pacienţilor Cronici”, iar campania APCR intitulată „Răbdarea este o virtute, nu şi pentru pacienţi” reprezintă semnalul de alarmă faţă de situaţia disperată a bolnavilor care au nevoie de tratamente noi, care de foarte multe ori le pot salva viaţa.

Marşul, desfăşurat pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Română, s-a încheiat după o oră. Protestatarii au mers pe trotuar, traficul rutier nefiind afectat în timpul acţiunii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa recent că noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care va avea 150 sau 160 de molecule noi, va intra în dezbatere publică în luna decembrie.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns