La marş au participat preşedintele francez Francois Hollande, premierul italian Matteo Renzi, dar şi ministrul de Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu.
Citeşte şi: Atentatul din Tunis: Liderul reţelei teroriste care a comis atacul de la muzeu a fost prins
Participanţii la marş au fluturt steaguri în roşu şi alb, culorile steagului tunisian, şi au scandat „Lumea e Bardo”, cu referinţă la muzeul în care au fost ucişi 22 de oameni, majoritatea turişti din Italia, Spania, Franţa şi Japonia.
Înaintea marşului, autorităţile de la Tunis au anunţat că nouă persoane care se fac responsabile de organizarea atacului terorist au fost anihilate. Printre ele, chiar „creierul” operaţiunii monstruoase.
Invitaţii de marcă l-au însoţit pe preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi pe o distanţă de câteva sute de metri de-a lungul muzeului, unde acesta a inaugurat o stelă în memoria victimelor.
Preşedintele Caid Essebsi le-a cerut miercuri compatrioţilor săi să participe în număr mare la marş pentru „a arăta forţa Tunisiei” şi pentru a „trimite un mesaj în străinătate că Tunisia luptă împotriva terorismului”.
„De acum, toată lumea reacţionează după fiecare atentat terorist ca şi cum atentatul ar fi fost comis în propria ţară. Este un lucru nou şi este important”, a declarat preşedintele tunisian pentru cotidianul francez Ouest-France. Acest marş aminteşte de cel organizat în ianuarie de Hollande după atentatele de la Paris împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc.
Cu prilejul deplasării la Tunis, şeful diplomaţiei române a transmis un mesaj de condamnare a actelor de terorism.
„Tragicul atentat care a avut loc la Muzeul Bardo a adus în atenție, o dată în plus, stringentă nevoie pentru o cât mai strânsă și eficientă cooperare internațională pentru combaterea oricărei forme de terorism. Am supus spre reflecție, în acest sens, inițiativa creării unui nou instrument juridic – o Curte Internațională care să judece crima de terorism. Am convingerea că dreptul internațional poate contribui eficient la eforturile de anihilare a acestui fenomen„, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Cu această ocazie, ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri cu demnitari tunisieni privind stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale româno-tunisiene.
Astfel, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu omologul tunisian Taieb Baccouche, în cadrul careia a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu cel tunisian în fața fenomenului terorist.
„Cei doi oficiali au convenit că este necesară impulsionarea relațiilor economice, inclusiv a schimburilor comerciale (care anul trecut au înregistrat o valoare de cca. 315 milioane euro), precum și schimburile în domeniul educațional.
Ministrul român a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu poporul tunisian în aceste momente. Președintele Tunisiei a mulțumit ministrului român pentru acest gest de solidaritate care contează foarte mult pentru relația bilaterală”, se arată în comunicatul MAE.
Atentatul din 18 martie a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI). Dar Ministerul tunisian de Interne a afirmat că asaltul a fost condus de unul dintre liderii Phalange Okba Ibn Nafaa, o grupare afiliată Al-Qaida alungată de armată de mai bine de doi din munţii de la graniţa cu Algeria.
Pe de altă parte, muzeul Bardo se pregăteşte să îşi reia activitatea normală. Vineri, acesta şi-a deschis porţile pentru elevi şi delegaţii, iar luni se va deschide pentru publicul larg.