Mars versus Lactate Brădet. Cum funcţionează în criză comunicarea corporatistă şi comunicarea umană

Anunţul ministrului Agriculturii, că s-a descoperit bacteria E.coli în brânza unui mic producător din Curtea de Argeş, a căzut ca o ghilotină pentru antreprenorul local, care a anunţat public că fabrica nu se mai poate reabilita. Specialiştii în comunicare consultaţi de RomaniaTV.net au analizat prima reacţie a lui Marius Badea, patronul firmei Lactate Brădet. În plus, Directorul DSVSA, Dănuţ Lupu, a declarat că brânza cu E. coli produsă de Lactate Brădet, descoperită luni, nu are cum să fie cauza îmbolnăvirii bebeluşilor de sindrom hemolitic uremic şi nici a morţii a trei dintre ei.
Bobi Neacşu
02 mart. 2016, 12:04
Mars versus Lactate Brădet. Cum funcţionează în criză comunicarea corporatistă şi comunicarea umană

În prima săptămână din luna februarie zeci de copii au fost diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic, iar bilanţul s-a agravat de la o zi la alta. Autorităţile au funcţionat în „orb” zile întregi. La mai bine de o săptămână după primele cazuri de îmbolnăvire, încă nu se cunoaştea cauza infectărilor. Ministrul Agriculturii a ieşit pe 29 februarie şi a subliniat că bacteria E-coli, care stă la baza sindromului hemolitic uremic, a fost descoperită în brânza de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș. Anunţul ministrului a căzut ca o ghilotină pentru antreprenorul local, care a anunţat public că fabrica nu se mai poate reabilita. Specialiştii în comunicare consultaţi de RomaniaTV.net au analizat prima reacţie a lui Marius Badea, patronul român din Curtea de Argeş.

Citeşte şi: Mars România retrage preventiv de pe piaţă câteva loturi de produse fabricate în Olanda

„Declaraţia d-lui Badea a fost una emoţională, de înteles de altfel, având în vedere că este un antreprenor local care a investit foarte mult în afacere – timp, bani şi suflet. În industria alimentară criza care poate cauza cele mai mari „pagube” este contaminarea produsului. Dacă ar fi făcut o simulare de situaţii de criză, atunci o serie de erori din discursul său, dar şi din deciziile de business ar fi putut fi evitate”, spune Ana-Maria Diceanu, Head of Crisis Department & Senior Partner GMP PR.

Citeşte şi: Patronul fabricii unde a fost găsită bacteria E.coli, în lacrimi: Nu am vrut să fac rău. Las capul jos pentru părinţi

Greşelile de comunicare

„Prima greşeală de comunicare pe care a făcut-o a fost că şi-a omorât brandul el însuşi, spunând că asistăm probabil la ultima conferinţă de presă a companiei. În calitate de lider, în orice criza, îţi asumi, devii luptător înfocat al corectării acelei greşeli, lupţi să salvezi brand-ul şi business-ul, nu te declari învins. A doua greşeală e una strategică. Nu ai cum să laşi la latitudinea partenerilor retragerea produsului de la vânzări. E brandul tau, produsul tau, pentru care tu lupţi, pe care tu ţi-l asumi: ieşi şi retragi tot”, punctează Ana-Maria Diceanu.

Un exemplu de companie care a avut probleme un un produs şi a ieşit public şi a retras tot este gigantul american Mars. În urmă cu o săptămână anunţul că o bucată de plastic a fost găsită într-unul din celelebrele batoane de ciocolată a făcut înconjurul lumii. Compania a decis imediat să retragă din 55 de ţări, inclusiv din România, o serie de loturi din batoanele Snickers, Mars, Milky Way şi Celebrations.

Este greu să restabileşti încrederea

„Ştiu cât este de greu pentru un producător independent şi pentru un antreprenor să urnească o afacere în care are drept concurenţi mari multinaţionale. Şi ştiu, de asemenea, cât de mare este implicarea emoţionala a unui antreprenor în propriul business. De aceea, reacţia patronului Lactate Bradet nu mă miră, mi se pare corectă şi sinceră.
Din experienţa mea, în timp ce nu poţi controla apariţia unei crize, poti controla întru totul modul în care reacţionezi la ea şi această reacţie spune mai multe despre tine decât ar putea spune ani întregi de publicitate. Dar şi anii de publicitate, anii de construire a unui brand, a unei relaţii de încredere cu partenerii şi clienţii tăi sunt extrem de utili în criză. Când ei lipsesc, când singurul sau principalul context în care eşti definit în spaţiul public este un context de criză, e foarte greu să compensezi, să restabileşti încrederea pe care nu numai că ai pierdut-o, dar nu ai încercat să o construieşti sistematic niciodată.
Nu e o pledoarie pro domo, ci doar o constatare că, în acest caz, deşi reacţia producatorului este corectă şi sinceră în opinia mea, riscul ca partenerii şi clienţii să renunţe la produsele lui este mult mai mare decat în cazul unei marci consecrate”, declară Sorana Savu, Senior Partner Premium Communication.

Ce ar mai putea face

„La o analiză sumară pot spune că s-a bucurat de simpatia presei pentru că este antreprenor şi producător român. Ce ar mai putea face acum? E greu de spus în absenţa datelor, însă probabil că încă poate lupta pentru salvarea business-ului, poate nu a brand-ului. Emoţiile sunt de înţeles, discursul nu a fost perfect, dar sunt de admirat curajul, asumarea şi dorinţa lui de a face bine”, conchide Ana-Maria Diceanu.

Românii de pe Facebook sunt alături de producătorul român

Prima reacţie a companiei pe pagina de Facebook a adunat în mai puţin de 24 de ore aproape 12.000 de aprecieri şi peste 7.000 de distribuiri. De asemenea, Raluca Zamfir, fondatorea agenţiei de PR Ran Events s-a oferit să-i consilieze pe cei de la Lactate Bradet.

„Va multumim mult de tot celor ce ne sunteti alaturi, ne cerem scuze celor, pe care, poate, i-am suparat. Este foarte greu ca in aceasta tara unde mass media te ridica si tot ea te distruge sa ne exprimam punctul de vedere. Asa cum s-a scris suntem o fabrica mica, acea fabrica in care toata familia a fost implicata si de unde noi, toata familia, de la mic la mare consumam produsele. Din aceasta fabrica, in toata aceasta perioada, au plecat produse si in comunitatea europeana si nu am avut niciodata niciun incident. Pana in acest moment, nu stim ce sa va spunem, fiindca rezultatele analizelor nu sunt finale; tocmai de aceea nu vrem sa facem vreo declaratie in acest sens; dar, asa cum parinti de la Marie Curie au iesit si au declarat ca NU branza proaspata a fost alimentul consumat de copilasi si atata timp cat analizele facute pana la aceasta data atat la personal cat si la produse au iesit bune, haideti sa nu ne mai dam cu parerea si sa lasam persoanele abilitate sa-si faca treaba.
Suntem parinti, suntem persoane cu frica de Dumnezeu si ne este foarte greu in aceste momente sa intelegem ce se intampla„, au scris reprezentanţii companiei Lacate Brădet.

Cosmin Alexandru, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi în branding și strategie din România, a subliniat pe reţeaua de socializare că: „Textul ăsta ar trebui să fie în orice manual de comunicare: diferența între comunicarea, nu știu cum să-i spun, umană, și comunicarea corporatistă”.
De asemenea, Victor Ciutacu a lansat ipoteza că ar putea fi o „execuţie” a producătorului român. „Nu am date suplimentare, nu am fost client al prăvăliei lor, dar am învățat să simt cum se face o execuție ca la carte când vreun rebel nu simte nevoia să-și cedeze afacerea când, cui și pe cât vor alții. M-aș bucura să nu mă înșel, sper să răzbească și, dacă vor supraviețui, mi-ar plăcea să fiu unul dintre cei care le vor cumpăra produsele”, a punctat jurnalistul pe Facebook.

Citeşte şi: PROFI a retras de la vânzare produsele care ar putea fi infectate cu bacteria E-coli

Retailerii au început să retragă produsele de la comercializare

Auchan a retras de la comercializare produsele provenite de la furnizorul Lactate Brădet, după ce a apărut informaţia că inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci produsă de această unitate, afirmă compania. De asemenea, şi Profi a retras de la vânzare produsele de la Brădet. 

Brânza produsă de Lactate Brădet NU este cauza îmbolnăvirilor bebeluşilor, spune directorul DSVSA Argeş

Directorul DSVSA, Dănuţ Lupu, a declarat că brânza cu E. coli produsă de Lactate Brădet, descoperită luni, nu are cum să fie cauza îmbolnăvirii bebeluşilor de sindrom hemolitic uremic şi nici a morţii a trei dintre ei. „E-coli descoperită în brânza de vaci de la Brădet nu are nicio legătură cu moartea bebeluşilor. Lotul de brânză în care s-a descoperit bacteria ucigaşă este din data de 22 februarie, mult după decesul copiilor. Aşadar încă nu s-a descoperit cauza îmbolnăvirii bebeluşilor, iar şansele sunt aproape nule” a susţinut directorul Dănuţ Lupu pe un post naţional de televiziune. 

Preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, declara, marţi, că inspectorii instituţiei au verificat în urmă cu o săptămână firma Brădet Lactate din Argeş şi nu au găsit nicio problemă. Ulterior s-a descoperit că brânza produsă de această firmă este contaminată cu E. Coli. El a spus că, în urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit într-un lot de brânză produsă de firma Brădet Lactate Escherichia Coli, tulpina O26. 

Şi alte companii au avut probleme: 

DANONE a retras de pe piaţă produse posibil contaminate şi BLOCHEAZĂ tone de lactate în depozit

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!