„La data de 19 februarie am depus la Tribunalul Mureş o cerere de ordonanţă preşedinţială solicitând modificarea deciziei care ni s-a comunicat pe data de 17 februarie, prin care nu a fost aprobată desfăşurarea marşului pe raza municipiului Târgu Mureş la data de 10 martie, cu ocazia mitingului comemorativ de la monumentul Secuilor Martiri. Subliniez, organizarea comemorării a fost aprobată prin decizia respectivă. În acest mod s-a creat o situaţie absolut imposibilă. Cum poţi să pretinzi ca 30.000 de oameni să nu se deplaseze pe străzile din Târgu Mureş, cum poţi să faci distincţie între mersul spre centru şi marşul spre centru? Chiar şi pentru un fost lucrător de Securitate reprezintă, după mine, o dificultate să faci această distincţie„, a susţinut avocatul Asociaţiei Siculitas, Elod Kincses, potrivit Agerpres.
Elod Kincses a arătat că, prin neavizarea marşului de la Monumentul Secuilor Martiri, către centrul oraşului, s-ar da posibilitatea „abuzurilor şi interpretărilor jandarmilor”.
„Noi am solicitat să se aibă în vedere faptul că decizia a fost tardiv emisă, deoarece, potrivit legislaţiei în vigoare, primarul avea la dispoziţie, după declararea manifestaţiei, 48 de ore să interzică această manifestare sau comisia de avizare avea 3 zile la dispoziţie să solicite modificarea programului, dar cu acordul organizatorilor. Aceste termene au fost pierdute la data de 13 decembrie 2013, în opinia mea. S-a ajuns la aprobarea tacită a manifestaţiei, în forma declarată de Asociaţia Siculitas, asociaţie înregistrată, şi de aceea această asociaţie a făcut demersurile legale deoarece Consiliul Naţional Secuiesc nu este înregistrat ca şi asociaţie„, a subliniat avocatul.
Acesta a precizat că ordonanţa preşedinţială trebuie să se judece în regim de urgenţă şi că de aceea s-a stabilit termenul de judecată pentru data de 27 februarie, ora 13:00, la Tribunalul Mureş.
„Eu presupun că se va ajunge la pronunţare sau dacă nu, atunci se va acorda un termen scurt, fiindcă aşa prescrie procedura„, a susţinut Kincses, care a precizat că, în paralel, a mai fost făcut un demers şi anume o solicitare către prefectul judeţului Mureş, de atacare în Contencios Administrativ a hotărârii primarului din Târgu Mureş.
„Am mai făcut un demers şi anume ne-am adresat prefectului judeţului Mureş cu o cere să atace în instanţa de contencios administrativ acest act ilegal emis de primarul municipiului Târgu Mureş. În cazul în care prefectul va acţiona conform prerogativelor sale legale din Legea contenciosului administrativ şi va ataca acest act administrativ ilegal, atunci prin efectul legii, se ajunge la suspendarea dispoziţiilor atacate. Nu cunosc faptul dacă prefectul a acţionat în judecată sau nu, dar urmează să clarificaţi dumneavoastră. Oricând este posibil să faci o nouă propunere, o nouă rută, dar după mine punctul de vedere al primarului este nelegal, imposibil, şi decizia nu se poate pune în practică„, a mai spus avocatul.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat imediat după avizarea negativă a marşului anunţat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) în oraş, că a ţinut astfel cont de avizul negativ dat de comisia de avizare a manifestărilor publice.
„Nu am niciun ultim cuvânt, am obligaţia de a onora prin semnătură ceea ce a decis comisia. Eu nu mă pot împotrivi, acolo sunt oameni profesionişti, nu sunt activişti de partid, nu sunt activişti de emoţii, ci sunt oameni care reprezintă instituţii aplicând legi. Am stat de vorbă de două ori cu ei, am stat de vorbă cu liderii, şi de o parte, şi de alta, să găsească modalităţile prin care să respecte legea şi de a nu apărea Târgu Mureşul iar ca zonă conflictuală. Atunci au găsit această metodă (…) Ca primar, dacă trec peste o astfel de instituţie (comisia de avizare, n.r.) ori sunt prost, ori tâmpit ori sunt mai deştept ca ei, ceea ce nu mi-am asumat niciodată„, a susţinut Dorin Florea.