DNA susţine că fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, s-a folosit de funcţia pe care o deţinea în ANAF pentru a obţine foloase necuvenite pentru el şi pentru alte persoane. Chiar dacă cei de la DNA aveau probe concrete, Marta nu a fost niciodată audiat în acest dosar. Codruţ Marta este urmărit internaţional pentru mai multe infracţiuni. El a dispărut de câteva luni.
„În ceea ce-l priveşte pe numitul Marta Codruţ Alexandru, acesta a deţinut funcţia de consilier în cadrul ANAF, folosind puterile şi prerogativele acestei funcţii pentru a consilia şi a intermedia contacte ale membrilor reţelei infracţionale în mediul organelor de aplicare a legii din domeniul financiar – fiscal. Considerăm că activitatea desfăşurată de susnumitul prezintă indicii care să întemeieze banuiala rezonabilă de săvârşire a infracţiunii prevăzute de articolul 264 din Codul Penal – favorizarea infractorului”, se arată într-un referat al procurorilor.
Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat pe 24august, la România TV, că procurorii îl caută pe Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fără să există informaţii certe privind locul în care acesta se află.
„Îl căutăm, deocamdată nu avem niciun fel probe clare asupra locului în care se află, dar cercetările continuă”, a declarat Laura Kovesi. Acesta nu a fost în măsură să precizeze cu siguranţă dacă Marta mai este în viaţă.
În 8 august, Montreal Gazette anunţa în ediţia online că Marta ar fi fost arestat în Republica Dominicană, sub acuzaţia de spălare de bani. Ulterior, însă, în urma schimbului de informaţii prin Interpol, s-a dovedit că autorităţile din Republica Dominicană au reţinut un bărbat care intrase în ţară cu paşaport fals şi care nu era Codruţ Marta, informează agenţia Mediafax.
Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, este dat în urmărire internaţională în 30 mai, de când a fost introdusă şi o alertă în sistemul informatic Schengen referitoare la cel a cărui dispariţie a fost semnalată de soţia lui.
„La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Naţional Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională a solicitat urmărirea internaţională, prin Interpol, a lui Marta Codruţ-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută în împrejurări suspecte”, preciza IGPR într-un comunicat de presă.
Marta fusese dat în urmărire naţională după ce dispariţia lui a fost semnalată la Poliţie, în 25 mai, de soţia acestuia, Andreea Marta, care a precizat că ultima dată soţul ei a fost văzut în 21 mai 2012.
Codruţ Marta este cercetat alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi alte persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.
În acest dosar, pe numele lui Codruţ Marta a fost emis în 11 iulie un mandat de arestare preventivă în lipsă, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, învinuit în cauză, Blejnar şi ANAF.
Anchetatorii anticorupţie arată în documentul citat că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori „palierul de protecţie”. Procurorii notează că din acest palier făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.
Codruţ Marta este cercetat şi într-un alt dosar, de către procurorii DIICOT Braşov, în care este acuzat alături fostului şef al ANAF Sorin Blejnar de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.
Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.
Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.