Marte în 3D: Detalii spectaculoase ale „Marelui Canion” de pe Planeta Roşie FOTO

Hebes Chasma, supranumit "Marele Canion" de pe Marte, poate fi studiat în cele mai mici detalii cu ajutorul unui set de fotografii realizate prin intermediul tehnologiei 3D de sonda Mars Express, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Cristina Dinu
15 oct. 2013, 15:11
Marte în 3D: Detalii spectaculoase ale

Această vale adâncă, denumită Hebes Chasma, poate fi asemănată cu o „cicatrice” lungă de 315 kilometri, aflată chiar în mijlocul ecuatorului planetei Marte, la limita nordică a canionului Valles Marineris, potrivit Mediafax.

Canionul Hebes Chasma reprezintă o zonă „închisă”, adâncă de opt kilometri, care se întinde pe 315 kilometri pe direcţia est-vest şi pe 125 kilometri de la nord la sud în punctul de lăţime maximală.

Oamenii de ştiinţă speră că Hebes Chasma şi reţeaua de canioane din vecinătate vor putea să ofere o serie de informaţii noi şi pertinente despre trecutul geologic al planetei Marte.

Sonda Mars Express lansată de ESA a zburat deasupra acestei regiuni marţiene în repetate ocazii, însă acest set de opt fotografii 3D realizate de sonda europeană dezvăluie pentru prima dată canionul Hebes Chasma în cele mai mici detalii.

Scanând peisajul cu ajutorul unor dispozitive care funcţionează cu trei lungimi de undă, ESA a alcătuit un model al canionului, privit din mai multe unghiuri.

Sfâşiate de forţele tectonice, Hebes Chasma şi canioanele învecinate au o origine asociată cu aceea a regiunii vulcanice Tharsis, aflată în apropiere, o regiune uriaşă de pe Marte, apărută în străvechiul trecut vulcanic al planetei.

Pe măsură ce protuberanţa Tharsis se umplea cu magmă, în timpul primului miliard de ani din existenţa planetei Marte, crusta înconjurătoare a început să se întindă, apoi a fost sfâşiată şi s-a prăbuşit, dând naştere unor bazine uriaşe.

Unul dintre acestea este Hebes Chasma, iar complexul tipar de dislocare a scoarţei poate fi văzut în toată această zonă depresionară, fiind evidenţiat cu ajutorul imaginilor 3D realizate de sonda europeană.

În centrul canionului Hebes Chasma se află o terasă cu vârful aplatizat – o formaţiune înălţată de scoarţă marţiană, cu vârful plat şi părţi laterale netede.

Niciun alt canion de pe Marte nu prezintă o formaţiune similară, iar originile ei sunt încă neclare.

Structura straturilor ei include materiale vulcanice, dar şi praf adus de vânt şi sedimente lacustre care s-au depus de-a lungul timpului.

Alte depozite provenind din alunecările de teren pot fi văzute peste tot pe fundul canionului Hebes Chasma, multe dintre ele provenind din pereţii canionului.

Pereţii canionului şi terasa menţionată anterior prezintă o serie de striaţii, fapt care sugerează că materialul din care sunt compuse acele structuri nu este dur, ci este foarte uşor de erodat.

Alte straturi de la marginile terasei ar fi putut fi depozitate de apă.

Datele transmise atât de Mars Express, cât şi de sonda Mars Reconnaissance Orbiter lansată de NASA, au dezvăluit faptul că anumite porţiuni din Hebes Chasma sunt presărate cu minerale care se pot forma doar în prezenţa apei, sugerând astfel că, într-o anumită perioadă din trecutul planetei Marte, acest canion ar fi fost de fapt un lac.

Click pe imagine pentru a o vedea la rezoluţie maximă

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă