UPDATE: Senatul a adoptat, marţi, Legea pensiilor, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.
Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
UPDATE: USR a anunţat că s-a abţinut la votul în plen. În schimb, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
UPDATE: S-a votat în plen Legea Senatului, cu 85 de voturi pentru. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu a anunţat, în plenul de marţi al Senatului, că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024. De asemenea, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei.
Marius Stanciu – „Referitor la impact. Impactul suplimentar este de 25 miliarde lei, din care 15 miliarde necesar pentru indexarea valorii punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie. Referitor la aplicaţia informatică, după ce va fi promulgată legea, va fi contractată şi această aplicaţie informatică pentru a putea face recalcularea şi punerea în aplicare a acestei legi. Până la 1 septembrie. La 1 septembrie vor primi noile taloane de pensie. În 2024, ne încadrăm în ţina de 9,4”, a afirmat Marius Stanciu, în plenul de marţi al Senatului.
În completare, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a spus că, „din analiza pe care eu am văzut-o, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei”.
UPDATE: Legea pensiilor, în linie dreaptă la Senat. Proiectul a primit raport favorabil în comisiile de specialitate. Raportul de admitere a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, unul împotrivă şi opt abţineri.
Proiectul urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Senatului, apoi să fie trimis Camerei Deputaţilor.
Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse. Senatorii USR au întrebat care este impactul bugetar al legii pensiilor.
Daniel Zamfir (PSD) a răspuns: „Dânşii (de la USR – n.r.) caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideţi să vă spun ceva: nu aş fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aş fi dat 240.000 de euro să cumpăra penisuri şi vagine de pluş, cum aţi făcut dvs. prin PNRR. Nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dvs. şi în Parlamentul ăsta?”.
Dezbaterile pe legea pensiilor s-au desfăşurat, marţi, în absenţa reprezentanţilor Ministerului Finanţelor.
Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că lipsa Ministerului de Finanţe de la dezbaterea legii este „o sfidare a Senatului”.
„Vreau să înţelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanţe. Ea a apreciat că se încalcă Constituţia, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.
„Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creşterea unor taxe şi impozite în 2024, creşteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creştere a pensiilor dar trebuie să ne convingeţi că ştiţi să administraţi economia astfel încât să nu creşteţi taxe şi impozite. Mai încălcaţi şi legea finanţelor, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceţi strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.
Legea inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD) prevede creștere cu 40% a bugetului pentru pensii, o creștere despre care analiștii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.
Tanczos Barna, fost ministru al Mediului și membru în Biroul Permanent al Senatului, a declarat pentru G4Media că ”este inacceptabil ca o lege atât de importantă să treacă atât de repede de camera superioară a Parlamentului, e inacceptabil ca o asemenea lege să nu fie dezbătută suficient”.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, declarase luni dimineață că „modificări la legea pensiilor nu vor fi”. El a spus că pot fi doar mici modificări de tehnică legislativă, care nu vor influența fondul.