Studiul difuzat de site-ul Eurekalert sugerează că divorțurile ar avea propriul lor calendar, apărând în general după vacanță (de iarnă sau vară). Vacanțele sunt de obicei o perioadă foarte importantă în cadrul familiilor, ceea ce explică faptul că multe cupluri au tendința să aștepte sfârșitul acestora pentru a depune cererea de divorț.
Cuplurile în rândul cărora apar probleme au tendința să își acorde „o ultimă șansă” în vacanța de vară sau cu ocazia sărbătorilor de iarnă. „Oamenii au de la vacanțe așteptări mari, chiar dacă au fost probabil dezamăgiți în anii anteriori. Aceste perioade ale anului dau posibilitatea unui nou început, a unei tranziții spre o nouă etapă. Ca un cerc de optimism”, arată Julie Brines, unul din autorii studiului.
Însă aceleași vacanțe sunt perioade pline de stres pentru cuplurile în dificultate care așteaptă mult de la momentele petrecute în familie, dar care sunt dezamăgite. Prin urmare, aceste cupluri au tendința să își formuleze cererile de divorț în luna martie (la câteva luni după vacanța de Crăciun, timp necesar pentru a pune ordine în lucruri și a căpăta curaj).
După vacanța de vară, cererile de divorț ar fi mai frecvente în august, fiindcă soții vor să rezolve situația dintre ei înainte de începerea anului școlar, pentru a nu tulbura prea mult copiii, este concluzia studiului menționat de 7sur7.be.