Nu toţi sunt nemulţumiţi de felul cum au mers vânzările în sezonul de mărţişoare din acest an. O parte dintre cei cărora le-a mers bine au pur şi simplu noroc, nici ei nu îşi pot explica cum, dar au vândut.
„Nu am vândut să îmi cumpăr o maşină nouă, cum mi-am cumpărat în anii trecuţi, dar am vândut, mi-am recuperat investiţia şi pe 1 martie, ziua care ar trebui să fie cea mai bună, sper să apară şi profitul”, spune un comerciant cu ştate vechi în comercializarea de mărţişoare.
Alţi comercianţi, mai puţin norocoşi, fără lipici la bani, spun că greşeala de a intra în afacerea mărţişorul o să aibă repercursiuni financiare asupra lor tot anul. „Nu am vândut mai nimic, în condiţiile în care m-am împrumutat de bani pentru a cumpăra mărţişoarele. Nu ştiu cum o să plătesc datoria. Nu o să mai vând în viaţa mea mărţişoare. Nici anul acesta nu am vrut, dar am mai avut marfă de anul trecut şi am zis să mai încerc odată”, a spus o vânzătoare fără noroc.
Artiştii plastici au câştig de cauză
Cei care au asigurat profitul garantat an de an sunt artiştii plastici, care îşi fac şi îşi vând mărţişoarele singuri. „Sunt mulţumit ţinând cont de faptul că este criză. Puterea de cumpărare nu mai este ca anii trecuţi. Clienţii mai taie de pe listă vecina bătrână, colega care şi aşa nu îi răspunde la salut, etc. Eu muncesc în avans tot anul şi îmi încasez salariul la fiecare început de martie. La mine nici investiţia nu este mare, la mine este muncă multă. După 8 Martie stau şi mă relaxez o lună după care încep să lucrez pentru anul viitor”, spune un artist plastic din Ploieşti.
Omul acţionează ca un magnet pentru cei care sunt în căutarea unui mărţişor deosebit doar prin înfăţişarea lui. Înalt, cu o barbă neîngrijită roşcată şi cu părul lung şi strâns în coadă. Vinde mărţişoare sculptate în os, cele mai multe ori de vacă, în diverse forme, ghiocei, flori, iniţiale, icoane, mai mici sau mai mari, etc. Preţurile la mărţişoare sunt pe măsura muncii depuse, între 10 şi 150 de lei.