Evenimentul este programat la ora 15:00 și se va bucura de prezenţa faimosului folclorist Grigore Leşe. Discul înregistrat de Mehdi Aminian alături de alţi şase muzicieni din toată lumea, cuprinde o serie de piese în care influenţele folclorice româneşti se împletesc cu ritmuri de jazz şi muzică orientală.
Mehdi Aminian a concertat în România pentru prima oară în 2011. A fost prilejul cu care a descoperit tezaurul muzical autohton, pe care şi-a dorit să îl pună în valoare într-un eveniment unic: astfel a luat naştere primul proiect “Roots Revival Romania”: şapte muzicieni din şapte ţări diferite s-au întâlnit în Maramureş, unde după câteva zile în care s-au integrat în spaţiul socio-cultural local, au susţinut un concert de foarte mare succes, la Săpânţa. Acesta a fost urmat de un eveniment la Bucureşti, primit cu acelaşi entuziasm de public. CD-ul “Roots Revival Romania” cuprinde înregistrarea live a acelui moment.
„Tradițiile sunt cele care ne definesc, de aceea este crucial să le păstrăm și să le transmitem mai departe către generațiile care ne succed. Altfel, viitorul ar fi fără identitate, iar inovația ar deveni imposibilă”, consideră Mehdi Aminian.
El nu a fost însă singur în organizarea primei ediţii “Roots Revival Romania”. Alături i-a fost Peter Hurley, cel care se recomandă simplu, irlandezul din România. Stabilit în țara noastră în urmă cu 20 de ani, a organizat numeroase proiecte etnografice de succes.
Iată ce declară irlandezul despre concertul de la Săpânţa pe care l-a iniţiat în colaborare cu Mehdi Aminian: „Cam în a treia zi în Maramureș am început să îmi dau seama cât de cât de complexitatea demersului nostru. Șapte muzicieni, din șapte țări, care nu s-au văzut niciodată față în față, încearcă în șapte zile să creeze de la zero o interpretare coerentă, închegată, inspirată de Maramureș, nu doar o călătorie liniară prin muzica țărilor lor. Am pus pentru prima dată întrebarea “Oare este imposibil?”. Trei zile mai târziu, sub clar de lună, pe o pajiște din Săpânța, oamenii stăteau lipiți de scaun, uimiți de una, de alta, de toți împreună. Am văzut pentru prima dată 800 de oameni sărind simultan în picioare aplaudând euforic. O minune. Un dar frumos oferit de oameni frumoși.”
Ineditul acestui CD nu stă numai în muzica pe care o conţine, ci şi în instrumentele folosite pentru a o reda. Pot fi auzite astfel pe CD-ul “Roots Revival Romania” timbrele a şase instrumente specifice ţărilor de provenienţă ale muzicienilor: ney-ul lui Mehdi Aminian, cavalul lui Alexandru Arcuş din Republica Moldova, darbuka pe care cântă libanezul Ghassan Bouz, duduk-ul armeanului Emmanuel Hovhannisyan, oud-ul lui Mehmet Polat din Turcia şi bodhrán-ul irlandezei Aimée Farrell Courtney. La acestea se adaugă vocea Monicăi Mădaş, actualmente stabilită în Marea Britanie şi participarea lui Răzvan Roşu – la tulnic – şi a ansamblului “Săpânţana” din Maramureş.
CD-ul “Roots Revival Romania”: Chapter one – Maramureș va putea fi achiziționat în librăriile Cărturești și la standurile Cărturești din locurile de desfășurare a concertelor.
Lansarea CD-ului “Roots Revival Romania” precede turneul pe care Mehdi Aminian îl va desfăşura, alături de alţi şapte muzicieni între sărbătorile de Dragobete şi Mărţişor. Astfel concertul de world music va putea fi ascultat în 25 februarie la Braşov (Sala Patria), în 26 februarie la Cluj (Casa Studenţilor), în 27 februarie la Timişoara (Sala Capitol) şi în 1 Martie la Bucureşti (Sala Radio). Biletele la aceste concerte sunt disponibile pe www.bilete.ro, în Oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos.
„Cea de-a doua ediţie “Roots Revival Romania” ar fi avut şanse foarte mici spre nule de a se materializa fără susţinerea Sensiblu, în special a lui Walid, care a abordat acest proiect cu o viziune cu totul deosebită”, a adăugat Mehdi Aminian.
Mai multe informaţii despre turneul “ROOTS REVIVAL ROMANIA” sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/RootsRevivalRomania.