Anunțul ANM! În debutul primăverii, schimbările meteorologice sunt vizibile în România. O masă de aer aduce cu ea un nor de praf saharian, care va traversa țara. În următoarele două zile, particulele roșiatic-închise se vor așeza în principal în regiunile vestice, sud-vestice și centrale, mai ales în timpul ploilor.
Conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), fenomenul este generat de un ciclon mediteranean ce a străbătut nordul Africii, aducând cu el acest nor de praf.
Vineri, aerul încărcat cu particule de praf va începe să se disipeze, iar concentrația acestora va scădea semnificativ. Ploile vor fi prezente doar pe porțiuni restrânse. Depunerile de praf vor fi observate în special acolo unde plouă.
Medicii recomandă o atenție sporită în spălarea legumelor și fructelor, în urma acestui eveniment. Aerul încărcat poate agrava afecțiunile respiratorii existente sau poate provoca alergii, în special la pacienții cu astm sau bronhopneumonie.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului avertizează că valorile PM10 și PM2.5, particulele în suspensie, ar putea înregistra creșteri până vineri la ora 22:00. În zonele cu ploi, acestea vor ajuta la curățarea aerului, dar vor lăsa urme roșiatice pe mașini sau alte obiecte expuse în aer liber.
Stațiile din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului asigură o supraveghere constantă a calității aerului pe întreg teritoriul României, iar populația va fi informată în cazul depășirii limitelor admise.
Directoarea ANM, Elena Mateescu, a oferit detalii despre evoluția vremii într-un interviu exclusiv la Antena 3.
„Este vorba despre un început de primăvară mai cald decât în mod normal, deoarece valorile de temperaturi, și la această oră, înregistrează mai ales în partea de vest, centru a țării, valori între 10 și 16° C, în timp ce în sud, cel mult 8…12° C, inclusiv în capitală, 10°C.
Este posibil ca pe parcursul intervalelor cu ploi, chiar dacă la nivel teritorial acestea vor fi restrânse, să consemnăm, datorită transportului de praf saharian dinspre nordul Africii, depuneri, mai ales în zonele unde va ploua, precum zona Banatului, Crișana, Oltenia. Este posibil să apară și în nordul Moldovei sau în Transilvania și local în Moldova, astfel încât acest praf să se resimtă în aceste zone”, a explicat Elena Mateescu.