„Ungaria este deschisă dialogului şi este pregătită să negocieze cu oricine, oricând şi despre orice”, a spus Janos Martonyi după discuţii cu oficialităţile europene. „Dacă vor exista contradicţii cu legislaţia europeană, vom găsi o soluţie”, a spus ministrul de Externe ungar.
Comisia Europeană şi Consiliul Europei şi-au exprimat „preocuparea” în legătură cu modificările aduse Constituţiei Ungariei. „Modificările aduse Constituţiei Ungariei stârnesc preocupare în legătură cu respectarea statului de drept, a reglementărilor UE şi a normelor Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de Thorbjorn Jagland, secretarul general al CoE.
Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constituţiei, în pofida criticilor precedente formulate de opoziţie, de Consiliul Europei şi de Uniunea Europeană. Amendamentele, care limitează în principal competenţele Curţii Constituţionale, au fost adoptate cu 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri.
Sâmbătă, Uniunea Europeană a atras atenţia Ungariei că planul de modificare a Constituţiei riscă să încalce principiile statului de drept, recomandând sesizarea Comisiei de la Veneţia.