Laurenţiu Gârjoabă le-a spus magistraţilor că în 2008 fostul primar al Sectorului 5 a venit la el la magazin şi a ales două ceasuri care, în aceeaşi zi, au fost achitate de Marin Dumitru, omul de afaceri care avea mai multe contracte de anvelopare a blocurilor din Sectorul 5. “Lucram la o firmă ca director magazin de ceasuri şi bijuterii. A venit Marian Vanghelie în 2008 şi a ales două ceasuri pe care ne-a rugat să i le reţinem, urmând că să vină altcineva să le cumpere. Mi-a spus că persoana care va veni să le ridice le va achita. Valoarea acestora era peste medie. Până atunci nu-l cunoscusem pe Vanghelie. În aceeaşi zi, a venit un domn Marin, care mi-a zis că doreşte să achite ceasurile rezervate de Vanghelie. Era vorba de un ceas Vacheron Constantin şi unul Cartier. Preţul era de 157.000 de lei”, a arătat martorul.
Directorul magazinului a mai spus că Marian Vanghelie a mai venit la cumpărături în 2009 şi în 2010. “În 2009 a venit şi a mai ales unul sau două ceasuri. A venit însoţit de Mircea Nicolae Sorin, cu care mi-a făcut cunoştinţă. Mai târziu a venit Mircea Sorin Nicolae şi a achitat cele două ceasuri. Suma totală a fost de 212.800 de lei. A venit şi în 2010 şi a ales un ceas Cartier, de o valoare mai mare. A venit însoţit de Mircea Nicolae Sorin. A plătit Nicolae mai târziu, în aceeaşi zi, când a şi ridicat ceasul. Valoarea acestuia era de 83.600 de lei”, a continuat martorul, conform News.ro.
Întrebat de judecător dacă pe certificatul de garanţie nu trebuia trecut numele cumpărătorului, directorul de magazin a arătat că acest lucru nu este obligatoriu şi că achiziţiile din 2009 şi 2010 ale fostului primar au fost înregistrate pe facturi emise pe numele lui Marin Dumitru. “Vanghelie nu mi-a spus de ce cumpără aceste ceasuri. A mai venit să viziteze magazinul, dar nu-mi aduc aminte la ce dată. Era interesat de ceasuri, bijuterii şi obiecte de scris. Se întâmplă ca un client să trimită pe altcineva să plătească şi factura să fie pe alt nume”, a încheiat directorul de magazin.
La următorul termen, din 28 iunie, va fi citat Mircea Geoană, cel la care au ajuns două dintre ceasurile alese de Marian Vanghelie, fostul preşedinte al PSD urmând să fie citat la noua adresa obţinută de la Evidenţa Populaţiei.
Tot atunci, va fi citat cu mandat de aducere Cristian Bogdan Georgescu, martor care a cerut să fie audiat altă dată deoarece nu se poate deplasa la instanţă la termenul de miercuri.
După proces, Vanghelie a arătat că martorul audiat s-a speriat “din motive economice”.
“La declaraţia mea finală o să va explic cu subiect şi predicat. O să o comparaţi cu declaraţia mea de avere. Dacă vă uitaţi bine, sunt şi ceasurile, că au fost oprite la DNA. Ceasurile pe care le-am cumpărat au fost plătite de vărul meu, Mircea Nicolae, că doar nu era să mă duc cu banii la mine”, a declarat Vanghelie.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în iulie 2015, pentru nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani, care ar fi fost comise când era primar al Sectorului 5.
În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.
Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.
În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.